De griep treft jaarlijks zo’n 2 tot 8 procent van de volwassen Belgen. Wetenschapsexpert Martijn Peters geeft uitleg over het virus en het griepvaccin.
Volledig scherm
PREMIUM
De griep treft jaarlijks zo’n 2 tot 8 procent van de volwassen Belgen. Wetenschapsexpert Martijn Peters geeft uitleg over het virus en het griepvaccin. © Getty Images

Wat kun je doen om de griep te voorkomen of behandelen? “Het influenzavirus kan tot wel 24 uur buiten ons lichaam overleven”

Eerder dit jaar moesten ziekenhuizen al niet-dringende zorg uitstellen omdat het personeel getroffen wordt door griep, RSV en het coronavirus. En ook nu nog zitten heel wat mensen thuis met de griep. Maar wat veroorzaakt die ziekte? Hoe kan je een besmetting voorkomen? We vroegen het aan onze wetenschapsexpert Martijn Peters: “Ook als je niet meteen in de buurt komt van iemand met de griep, pas je de komende tijd toch beter op.”

9 reacties

  • geert goethals

    1 jaar geleden
    Wat kun je doen om de griep te voorkomen? Gewoon thuis blijven en jezelf op den dop zetten !
  • John Ulmer

    1 jaar geleden
    elke ochtend koud douchen en af en toe een ijsbad nemen en je wordt bijna nooit ziek. Althans, ikzelf al meer dan 3 jaar niet ! Corona ? Griep ? Verkoudheid ? Wat is dat ?
  • Anneke Bosman

    1 jaar geleden
    Ik heb Van Ranst in het begin van de covid crisis horen zeggen dat hij liever wat overdreef met zijn stellingen. We zouden dan wel een aantal mensen met smetvrees veroorzaken, maar dat zouden we dan achteraf wel oplossen. Wel de moment is stilaan aangebroken om dat op te lossen. Het aantal mensen dat niet meer beseft dat je als individu constant in interactie met je omgeving bent in een biodynamisch evenwicht loopt op. Velen willen liefst van el in een vacuum plastic zak leven vanaf nu.
  • Bart Verwegen

    1 jaar geleden
    Onze natuurlijke weerstand is helemaal niet verzwakt door de maatregelen tijdens corona, dat heeft recent onderzoek nog uitgewezen. Nu komen ziektes zoals de griep gewoon meer in het nieuws omdat men meer aandacht heeft gekregen voor virussen over het algemeen.
  • Wendy Vandereyken

    1 jaar geleden
    Het is contradictorisch genoeg juist dankzij de mondmaskers en de ontsmettingsmiddelen van de voorbije 2 à 3 jaar dat we vatbaarder zijn voor griep- en verkoudheidvirussen. Ze beschermen enerzijds inderdaad, maar anderzijds maken ze ons ook kwetsbaarder voor gekende virussen waartegen we voor corona sterker gewapend waren. Ons natuurlijke immuunsysteem is on hold gezet en daardoor verzwakt.