Met de projectcoördinator worden de stappen van de enorme werken besproken op Meershoven. © Johnny Geurts

2,5 miljoen voor grote werken aan invalswegen Spelverstraat en Meershoven

Bilzen -

Nog deze maand beginnen de uitgebreide werken aan de Spelverstraat en Meershoven richting het centrum van Bilzen. Met nieuwe riolering, ruim een kilometer nieuwe fietspaden en een herinrichting van de Pijpenpoort is dit het meest ingrijpende infrastructuurproject van de stad Bilzen deze legislatuur. Kostprijs: 2,5 miljoen euro.

Johnny Geurts

Al sinds de heraanleg van het kruispunt Abbendaal in Bilzen drong zich ook een grondige vernieuwing op van de riolering richting de binnenstad. “Daarbij waren er herhaaldelijk klachten over de slechte staat van de fiets- en voetpaden, of het ontbreken ervan, in de verouderde Spelverstraat en Meershoven”, zegt schepen van Openbare Werken Guido Cleuren (Beter Bilzen). “We hebben gekozen voor een volledige vernieuwing van deze twee belangrijke toegangswegen. Er wordt ook gescheiden riolering aangelegd in de Spelverstraat vanaf Meershoven tot en met Bleekaart. Op Meershoven wordt gescheiden riolering voorzien tussen de Demer en het kruispunt met de Spelverstraat.”

Ook het eerste gedeelte van de Brabantsestraat wordt mee aangesloten op de gescheiden riolering. “We voorzien hier ook in een buffergracht, die het afstromende water vertraagd naar de Demer zal laten afvloeien”, zegt projectcoördinator Nick Mouchaers. “Het is een ingrijpend werk, waarbij ruim 1,6 kilometer aan nieuwe rioolbuizen wordt aangelegd. Meteen worden ook alle verouderde elektriciteits- en waterleidingen vervangen.”  

Op Meershoven zal de rijweg versmald worden tot circa 6 meter. © Johnny Geurts

Veiligheid

Er werd een plan uitgewerkt voor de zwakke weggebruikers. “Het ontbreken van degelijke fiets- en voetpaden wordt weggewerkt. Op Meershoven zal de rijweg versmald worden tot circa 6 meter. Naast de aanleg van fietspaden aan weerszijden van de rijweg wordt er aansluitend ook ruimte voorzien voor voetgangers. In de Spelverstraat worden enkele snelheidsremmende plantvakken voorzien, die tevens een groen karakter uitstralen”, vult schepen van Mobiliteit Guy Sillen (Trots op Bilzen) aan.

Aan de Pijpenpoort komt er bijkomende wachtruimte ter hoogte van de bushaltes. De aansluiting richting Pijpenhof wordt omgevormd tot een eenrichtingsstraat.

De eerste fase van de werken begint in de Spelverstraat. © Johnny Geurts

De onduidelijke fietsoversteek richting de scholen wordt doorgetrokken richting de aansluiting met de Kloosterstraat. Het geheel levert zo’n 1,1 kilometer aan nieuwe fietspaden op. De werken die deze maand starten, gaan zeker twaalf maanden duren. “Eerst wordt de Spelverstraat afgewerkt, zodat steeds een van de twee belangrijke assen altijd toegankelijk blijft. Voor fietsers is er een omleiding via de kmo-zone Spelver. Tegen mei starten de werken op Meershoven, die duren tot begin 2024. Het gaat hier om een van de meest ingrijpende infrastructuurprojecten van deze legislatuur”, zegt schepen Guido Cleuren.

Het totaalproject zal ongeveer 2.500.000 euro kosten, waarvan 750.000 euro gesubsidieerd wordt door VVM en met een subsidie van de Vlaamse regering van om en bij de 200.000 euro voor het fietspadendossier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer