© Reuters

Kevin McCarthy haalt in vierde, vijfde en zesde ronde opnieuw te weinig stemmen om ‘speaker of the House’ te worden

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden werd woensdag voor de vierde, vijfde en zesde keer gestemd om te bepalen wie de nieuwe ‘speaker of the house’ zal worden. Maar het is Kevin McCarthy nog altijd niet gelukt om genoeg republikeinen achter zich te scharen om de voorzitter van het parlement te worden. Woensdagavond (Belgische tijd) werd de zitting geschorst. Wellicht om te onderhandelen.

Tijdens de vierde en vijfde stemronde kon McCarthy 201 parlementsleden achter zich scharen. Daarmee haalde hij de meerderheid niet en was het dus opnieuw onvoldoende om verkozen te worden tot ‘speaker of the house’. De republikeinen hebben de meerderheid in het Huis, maar dat McCarthy het niet haalt in de stemming, is te wijten aan een twintigtal republikeinen die de man dwarsliggen. Zij zijn het niet met hem eens en besloten daarom op een tweede republikeinse kandidaat, Byron Donalds, te stemmen. Eén parlementslid, Victoria Spartz uit Indiana, besloot in de vierde en vijfde ronde zich te onthouden en stemde enkel ‘present’ en koos dus niet voor een kandidaat.

Aan democratische kant probeerde Hakeem Jeffries uit New York het. Hij haalde in beide stemrondes 212 stemmen, de voltallige democratische vertegenwoordiging in het huis. Maar ook dat is onvoldoende om verkozen te worden.

Woensdagavond om 21.15 uur (Belgische tijd) zijn ze in het Huis aan een zesde stemronde begonnen. En opnieuw zijn dezelfde drie mannen kandidaat. En weer haalde McCarthy niet de vereiste stemmen binnen. Hij bleef dit keer steken op 201.

Om 22.30 uur (Belgische tijd) is beslist om de zitting voor enkele uren te schorsen. De Republikeinen bekijken nu hoe het verder moet.

LEES OOK. “Ze oogsten nu wat ze gezaaid hebben”: waarom Republikeinen er niet in slagen voorzitter te kiezen in parlement

Hoe werkt de stemming?

De republikeinen hebben momenteel met 222 leden de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. In totaal zijn er 435 leden. Om verkozen te worden als voorzitter of ‘Speaker of the House’ moet een kandidaat de meerderheid achter zich kunnen scharen, wat betekent dat hij/zij minstens 218 stemmen moet halen.

Die drempel kan wel zakken, wanneer parlementsleden niet aanwezig zijn of ‘present’ stemmen. In dat laatste geval brengen ze geen stem uit voor een kandidaat. In de vierde en vijfde stemronde deed een republikeinse vertegenwoordiger van Indiana dat bijvoorbeeld. Daardoor heeft een kandidaat genoeg aan 217 stemmen. Ook Nancy Pelosi, de voormalige Speaker, haalde het in 2021 bijvoorbeeld met 216 stemmen.

Het Huis kan geen nieuwe wetten stemmen en er kunnen geen nieuwe leden de eed afleggen zolang er geen Speaker is verkozen. Het is de eerste keer in honderd jaar dat er meer dan één verkiezingspoging nodig is en een caucus zijn kandidaat niet in de eerste ronde kiest. De laatste keer dat de nieuwe Speaker niet in één ronde kon worden verkozen was in 1923. Toen waren er negen stemrondes nodig, in 1869 zelfs zestig.

(sgg, tg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER