CM maakt einde aan “oneerlijk voordeel” bij inschrijvingen voor populaire Kazou-kampen: “Het was gekkenwerk”

©  ISOPIX

De CM maakt komaf met het tegelijkertijd inzetten van meerdere laptops en smartphones om zo meer kans te maken bij de inschrijvingen van hun Kazou-vakantiekampen. “Dat was een oneerlijk voordeel voor ouders die verschillende toestellen hebben”, klinkt het. Bij de nieuwe inschrijvingen, op zaterdag 14 januari, zal het er anders aan toegaan.

Chris Snick

De inschrijvingsdag voor de Kazou-zomervakantiekampen is klassiek een moment van stress bij veel ouders. Vergelijk het met de ticketverkoop voor popsterren of – nog erger – Tomorrowland: het begint op een vast uur, je verzeilt in een wachtrij én binnen de kortste keren is alles ‘uitverkocht’. Vorig jaar was na één dag al liefst 80 procent van de ruim 40.000 beschikbare plaatsen volzet.

In de hoop om toch maar een plaatsje te bemachtigen, zetten ouders daarom vaak verschillende laptops, smartphones, tablets en zelfs de grootouders of de buren in met hun elektronica. “Ik zat hier vorig jaar met twee laptops, twee Chromebooks én drie iPads rond me”, zegt Ann Flement (44), mama van Julie (10), Louise (12) en Basiel (14), uit Deinze. “Telkens om één kind in te schrijven, want er is altijd een tijdslot van één uur per leeftijdscategorie. Zelfs met die resem toestellen ben ik er toen niet in geslaagd om voor alle drie de kinderen het gewenste kamp te bemachtigen. Het is gekkenwerk, constant schermen in de gaten houden. En intussen zaten nog enkele bevriende mama’s hetzelfde te proberen voor hun kinderen én ook de mijne, want je mag er meerdere per keer inschrijven. Als het lukt, natuurlijk.”

©  ID/ Lieven Van Assche

Een andere mama, Delphine uit Ieper, vertelt hoe zij vorig jaar “met vier smartphones, drie iPads, twee laptops én de vaste telefoonlijn” één kamp kon regelen voor haar dochter. “Stresserend.”

LEES OOK. 71 dagen thuis en maar 29 dagen verlof opnemen: zo haal je het meeste uit je vakantiedagen in 2023 (+)

Kazou maakt nu komaf met de mogelijkheid om in te loggen met meerdere toestellen. “We proberen een inclusieve organisatie te zijn, en het idee dat mensen met meerdere toestellen extra kans maken om sneller een vakantie te boeken, vonden we niet eerlijk”, zegt woordvoerster Florence Slock. “In september testten we het al eens op kleine schaal voor de inschrijvingen van onze wintervakanties – dat zijn er maar een vierduizend – en nu zetten we het voor het eerst in op grote schaal. Want onze 862 verschillende zomerkampen zijn immens populair, het gaat om 40.442 plekken waarvoor mensen dus op één dag proberen in te schrijven.”

(Lees verder onder de foto)

Rijksregisternummer

Hoe het concreet werkt? “Vanaf zaterdag 7 januari tot een uur voor de inschrijvingen op zaterdag 14 januari kun je met je eigen Kazou-account een wachtrijlink aanvragen voor een boekingsmoment naar keuze, bijvoorbeeld het tijdslot van de kampjes voor twaalfjarigen”, klinkt het bij Kazou. “Zo’n account is gelinkt aan je rijksregisternummer en je kinderen, en per account kun je slechts één zo’n link per boekingsmoment vragen én die zal ook maar op één toestel werken. Op elk extra scherm dat je het probeert, krijg je een foutmelding. Zodra de inschrijvingen openen, kent het systeem je een willekeurig nummer toe in de wachtrij. Het heeft dus ook geen enkele zin om een half uur voor de inschrijving al paraat te zitten. Iedereen komt gelijk aan de start. Mensen appreciëren dat duidelijk, we krijgen er enkel positieve reacties op.”

“Het is dan ook een goed systeem”, reageert mama Ann Flement. “Het is eerlijker voor iedereen én het zorgt voor minder stress. Anders moet je zo veel mogelijk schermen zoeken, en hopen dat zelfs zeven stuks voldoende zijn om kans te maken. Nu weet je dat iedereen met gelijke kansen kan proberen: één.”

LEES OOK. Grootste drinkwaterbedrijf van Vlaanderen trekt prijzen fors op: dit betekent het voor jouw gezin(+)

Wat wel nog kan, is met meerdere ouders tegelijkertijd proberen binnen te raken. Wie eerst is, kan dan ook de bevriende kindjes inschrijven. “Je kan kinderen uit andere gezinnen inschrijven – met een maximum van zes – wanneer die ook gekoppeld zijn aan een Kazou-profiel van die hun ouders”, zegt Florence Slock. “Dat wilden we niet afschaffen, om zo vriendjes de kans te geven om samen op vakantie te gaan.”

De andere kampjes

Zowel Heyo (Helan Ziekenfonds), Krunsj (Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen en Vlaams & Neutraal Ziekenfonds) en Joets (Solidaris) zijn al gestart met de inschrijvingen voor hun zomerkampen. Omdat het bij sommige om kleinere aantallen gaat, bij Joets zijn dat er bijvoorbeeld maar een 3.500, zorgt dat voor minder drukte bij de inschrijvingen. “Wij hebben wel veel plaatsen, over heel het jaar 34.200”, klinkt het bij Heyo. “Maar wij starten al op 1 december, niet iedereen heeft zijn vakantieplannen dan al klaar, én bij ons is er ook niet de traditie dat alles gefocust is op één dag. Mensen weten dat we indien nodig populaire kampen uitbreiden. Dat zorgt voor wat meer rust.”(CSN)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer