©  REUTERS

Paus Franciscus verwijst amper naar voorganger tijdens uitvaart Benedictus XVI: “Moge je vreugde compleet zijn”

Voormalig paus Benedictus XVI, die afgelopen zaterdag op 95-jarige leeftijd overleed, is donderdagvoormiddag begraven. De plechtigheid, waarop onder meer koning Filip en koningin Mathilde aanwezig waren, ging iets voor 9.30 uur van start op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad en werd door tienduizenden toeschouwers bijgewoond. Opvallend: paus Franciscus verwees in zijn homilie maar weinig naar zijn voorganger.

mtm
Bron: The Guardian, belga

Pas op het einde van de homilie sprak de Argentijnse kerkvader, die zich verplaatste in een rolstoel, zijn voorganger toe. “Benedictus, jij trouwe vriend van de bruidegom, moge je vreugde compleet zijn wanneer je zijn stem (van God, red.) eindelijk en voor altijd hoort”, klonk het. Jezus wordt in de katholieke kerk vaak de bruidegom genoemd.

Rond 10.50 uur werd de kist de Sint-Pietersbasiliek binnengedragen en verlieten gelovigen stilaan het Sint-Pietersplein. Benedictus XVI wordt nu te rusten gelegd in de crypte van de basiliek waar paus Johannes Paulus II na zijn dood lag tot zijn zaligverklaring in 2011. Zoals de traditie het wil, zullen in de kist muntstukken en medailles geslagen tijdens zijn ambtsperiode worden gelegd, net als zijn pallium (deel van de liturgische kledij) en een tekst over zijn periode als paus.

600 jaar

De Duitse paus-emeritus Benedictus XVI, in 1927 geboren als Joseph Ratzinger, overleed afgelopen zaterdag, bijna tien jaar nadat hij als eerste paus in 600 jaar was afgetreden. Hij werd nu de eerste voormalige paus in de moderne geschiedenis van de katholieke kerk die werd begraven door een zittende paus.

In de drie dagen dat zijn lichaam opgebaard lag in de Sint-Pietersbasiliek, hebben bijna 200.000 mensen hulde aan hem gebracht. Een aantal dat de verwachtingen van Vaticaanse functionarissen ver heeft overtroffen. Tijdens zijn wekelijkse audiëntie op woensdag prees paus Franciscus zijn voorganger als “een groot meester in de catechese”.

Benedictus leidde de katholieke kerk voor acht jaar voordat hij in 2013 aftrad omwille van zijn verminderende gezondheid. In plaats van “terug te keren” naar Joseph Ratzinger, koos hij ervoor om na zijn troonsafstand paus-emeritus te worden genoemd en bleef hij in het Vaticaan wonen en een witte soutane dragen. Benedictus zal ook een begrafenis krijgen die vergelijkbaar is met die van een regerende paus.

Dichte mist

De kist met zijn stoffelijk overschot werd donderdagochtend vanuit de Sint-Pietersbasiliek naar het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad - gehuld in een dichte mist - gebracht. Daar begon iets voor 9.30 uur de uitvaartdienst waarop tienduizenden gelovigen aanwezig waren.

(Lees verder onder de foto)

Na de plechtigheid op het Sint-Pietersplein werd het stoffelijk overschot van Benedictus - gedragen in een cipressenhouten kist - in een zinken kist geplaatst en uiteindelijk in nog een andere van eikenhout.

Alleen Italië en Duitsland (het geboorteland van Benedictus) werden uitgenodigd om een officiële staatsdelegatie naar de begrafenis te sturen, maar ook andere nationale leiders en royals waren aanwezig. Zo gingen ook koning Filip en koningin Mathilde naar Vaticaanstad.

(Lees verder onder de foto’s)

©  AFP

©  AFP

©  EPA-EFE

Mis bijgewoond door 130 kardinalen

Zowat 130 kardinalen waren aanwezig op de uitvaartplechtigheid, zo heeft woordvoerder Matteo Bruni van het Vaticaan bekendgemaakt. Volgens het Italiaanse persagentschap Ansa waren er ook 300 bisschoppen onder de genodigden. Hoeveel gelovigen er juist op het plein verzameld stonden, is niet duidelijk. Na de start van de ceremonie was het plein niet helemaal gevuld.

©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer