© VRT

Noodcentrale in nood: Limburg moet invallen voor zieke operatoren uit Vlaams-Brabant en Antwerpen

Door een aanhoudend personeelstekort in de noodcentrales van Vlaams-Brabant en Antwerpen moeten de operatoren in Hasselt invallen en ook de oproepen uit die provincies beantwoorden. Dat schrijft Het Belang van Limburg en dat nieuws is bevestigd aan onze redactie. "De dienstverlening komt daardoor in het gedrang", waarschuwt Patrick Roijens van vakbond VSOA. 

De personeelsproblemen bij de noodcentrales slepen al lang aan. "Door een groot tekort in de noodcentrale van Vlaams-Brabant dreigde de werking daar in het gedrang te komen", legt Patrick Roijens van vakbond VSOA uit. "Daarom is aan de centrale in Limburg gevraagd om een deel van de noodoproepen uit Vlaams-Brabant over te nemen." 

Leighton Hoovelts werkt in de noodcentrale in Hasselt. "We hebben al gehoord van mensen die ons bellen, dat ze lang moesten wachten voor hun oproep beantwoord werd. En ik heb ook al meegemaakt dat we op een piekmoment een oproep voor een reanimatie kregen. Normaal gezien blijven we dan aan de lijn, om er voor te zorgen dat die reanimatie zo goed mogelijk is, in afwachting van de hulpdiensten. Een andere collega verwittigt dan die ziekenwagen en de MUG. Maar als wij allemaal bezig zijn, kan dat niet. Dan moeten we kort instructies geven, inhaken en dan de ziekenwagen en de MUG alarmeren. En dan moeten we de mensen terug proberen te bellen. Maar zij bevinden zich dan in een echte panieksituatie."

Leighton Hoovelts getuigt over de moeilijke werkomstandigheden in de noodcentrale in Hasselt

Volgens de vakbond dreigt op die manier een vlotte dienstverlening in het gedrang te komen. "De calltakers in Limburg hebben vaak niet de nodige terreinkennis om snel de juiste en volledige informatie door te geven aan de ploegen op het terrein in Antwerpen en Vlaams-Brabant. En als de communicatie niet snel en vlot verloopt, kunnen er kostbare seconden verloren gaan.  En vanuit Vlaams-Brabant komen er ook regelmatig Franstalige oproepen binnen. Die oproepen komen van mensen die in paniek zijn en dan zijn bijvoorbeeld straatnamen niet altijd even goed verstaanbaar. Voor wie dat niet gewoon is, is het soms moeilijk om alles correct te verstaan. Zo kunnen er fouten gebeuren."

"Binnenlandse Zaken heeft beloofd om extra calltakers in dienst te nemen", zegt Roijens nog. "Vlaams-Brabant en Antwerpen krijgen de prioriteit. Maar die mensen moeten eerst opgeleid worden en zijn dus niet meteen inzetbaar. Het probleem zal dus niet snel opgelost zijn."

Meest gelezen