© atv

Zoektocht naar overnemer volop bezig, maar voortbestaan Suske en Wiske Museum bedreigd: ook Vlaanderen zegt nee

Kalmthout -

Nog tot 2025 heeft het Suske en Wiske Museum in Kalmthout de tijd om een overnemer te vinden. Als dat niet lukt, moet het de deuren sluiten. De zoektocht is volop bezig, maar zowel de gemeente als Vlaanderen heeft alvast laten weten geen interesse te hebben om het kindermuseum over te nemen.

Een week na de 25ste verjaardag van het Suske en Wiske Museum in 2022 liet het Antwerpse provinciebestuur weten dat het vanaf 2025 het kindermuseum niet langer zal exploiteren. Het behoort naar eigen zeggen niet tot de kerntaken van de provincie en daarom wordt er gezocht naar een (privé)overnemer. Hierop kwamen heel wat (politieke) reacties. Volgens Stefan Haes, voorzitter van de Kalmthoutse Vlaams Belang-afdeling, maakt het museum intussen deel uit van de lokale identiteit.

LEES OOK. Provincie stopt exploitatie Suske en Wiske museum: “Onbegrijpelijk”

Jong en oud bezocht over de jaren het museum. © Margo Tilborghs

Maar de gemeente Kalmthout ziet een overname niet zitten. “Tijdens de jongste gemeenteraad waren alle partijen het erover eens dat het financieel onhaalbaar was voor de gemeente om het museum over te nemen”, zegt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V). “We spreken immers al vlug over exploitatiekosten van een half miljoen euro per jaar. Uiteraard volgen we het dossier op de voet en vragen we de provincie om ons op de hoogte te houden van de evolutie van het dossier.”

LEES OOK. Provincie ‘viert’ 25ste verjaardag Suske en Wiske Museum met… sluiting

Rol Vlaanderen

De provincie kijkt nu naar de Vlaamse regering. Filip Brusselmans (Vlaams Belang) interpelleerde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) hierover. Deze laatste is immers verantwoordelijk voor cultuur in de Vlaamse regering. “Er zijn nog geen gesprekken gevoerd met de provincie over een mogelijke overname door Vlaanderen, maar momenteel is er daar ook geen interesse voor”, luidde het antwoord.

“Het museumbeleid van Vlaanderen richt zich alleen op erkende musea, die ook een bovenlokale werking hebben. Dat laatste heeft het Suske en Wiske Museum zeker, maar het heeft wel nooit een erkenning gevraagd bij Vlaanderen.”

Jan Jambon staat wel open om te kijken welke rol Vlaanderen kan spelen eens dat het museum een overnemer heeft gevonden, waardoor het in stand wordt gehouden.

“Blijven aandringen”

Hiermee is Stefan Haes (Vlaams Belang Kalmthout) niet opgezet. “Nu lijkt het museum nog alleen te kunnen overleven door het vinden van een private ondernemer. We gaan bij de diverse overheden aandringen om een reddingsplan op te stellen. En ik wil toch ook even de reactie van burgemeester Jacobs nuanceren. De overname van het museum is op de gemeenteraad niet in detail besproken en ook niet gestemd.”

Erik Vandewalle

Kinderen en tieners, iedereen houdt van Suske en Wiske. © Robin Fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen