Tekening van Mohamed Abrini (c) Palix

"Hij heeft intentie kenbaar gemaakt om onrust te stoken en zich te bewapenen met een mes": politie verklaart naaktfouilles van Abrini

Terreurbeschuldigde Mohamed Abrini heeft vorige maand tijdens zijn overbrenging van de gevangenis naar de rechtszaal laten verstaan dat hij onrust wil stoken en een mes wil verstoppen. Dat blijkt uit de risicoanalyse waarop de politie zich baseert om Abrini te onderwerpen aan naaktfouilles. Op de zitting lieten de advocaten van Abrini en van El Haddad Asufi ook verstaan dat zij geen mandaat meer hebben om hun cliënt op dit proces te vertegenwoordigen. Na een korte schorsing werden ze dan maar ambtshalve aangesteld door de assisenvoorzitter.

Om de beschuldigden van het terreurproces te kunnen onderwerpen aan naaktfouilles, waarbij ze door de knieën moeten buigen om te controleren of ze iets verborgen houden, wordt er voortaan per beschuldigde dagelijks een motivatie opgemaakt. Dat is nodig om in overeenstemming te zijn met een uitspraak van de kortgedingrechter, anders schendt de Belgische Staat de mensenrechten. 

Uit de risicoanalyse voor Mohamed Abrini blijkt dat de politie de naaktfouilles voor hem alvast noodzakelijk acht. De politiediensten baseren zich daarvoor onder meer op een gesprek tussen Abrini en twee andere beschuldigden toen ze op 7 december werden overgebracht van de gevangenis naar de rechtszaal.

"Hij zegt daarbij in het Arabisch dat hij voor problemen zal zorgen", staat te lezen in de risicoanalyse. "Twee andere beschuldigden hebben hierop gereageerd dat het niet het juiste moment was en dat hij moest wachten tot het einde van de voorlezing van de akte van inbeschuldigingstelling. Vervolgens zouden zij simultaan reageren." Die twee andere beschuldigden blijken Salah Abdeslam en Osama Krayem te zijn.

De fouille met naaktzetting is noodzakelijk

Abrini liet daarbij kennelijk ook weten dat hij een mes wil verstoppen en dat hij "begint te koken". Bovendien zou hij die dag bij het verlaten van de beschuldigdenbox ook hebben geroepen dat dit "geen manier is om de dienaars van Allah te behandelen". De politiediensten concluderen daaruit dat Abrini bereid is om "opnieuw een aanslag te plegen op de fysieke integriteit van personen".

Volgens de politie is een poging tot ontsnapping niet uit te sluiten  en blijkt uit de analyse van de geregistreerde feiten dat Abrini de confrontatie met de ordediensten niet uit de weg gaat. "De fouille met naaktzetting is noodzakelijk", luidt het.

Assisenvoorzitter stelt advocaten zonder mandaat zelf aan

De risicoanalyse van Abrini werd woord voor woord voorgelezen door een tolk. De pagina's lange politiedocumenten zijn in het Nederlands opgesteld, terwijl de officiële taal van het assisenproces Frans is. Die voorlezing nam bijna een half uur in beslag, terwijl de risicoanalyses van de andere beschuldigden nog moesten worden voorgelezen.

Maar kort daarna werd de zitting weer geschorst, want de advocaten van zowel Mohamed Abrini als El Haddad Asufi lieten verstaan dat zij van hun cliënt geen mandaat meer hebben om hen te vertegenwoordigen op dit proces. De beschuldigden willen geen vertegenwoordiging meer op het proces, uit protest tegen de naaktfouilles.

Dat is een probleem voor de verderzetting van het proces. Er werd daarom overleg gepleegd met de stafhouder van de advocaten, die preventief aanwezig was in de rechtszaal. De assisenvoorzitter besliste daarna om de advocaten van Abrini en El Haddad Asufi dan maar ambtshalve aan te stellen, want op een assisenproces moeten beschuldigden een advocaat hebben. Met andere woorden: de advocaten moesten op hun plaats blijven zitten. De advocaten hebben die aanstelling aanvaard, maar niet zonder eerst nog een betoog in de rechtszaal af te steken tegen de naaktfouilles. Dat was duidelijk ook het punt dat ze wilden maken met de discussie over hun mandaat. 

Overigens waren Abrini en El Haddad Asufi, net als de meeste andere beschuldigden, vanmorgen alweer niet aanwezig in de glazen box. Enkel Bilal El Makhoukhi tekende present, al liet hij ook verstaan dat hij vanmorgen een volgens hem vernederende naaktfouille heeft moeten ondergaan.

BEKIJK - "De voorzitter is op zoek gegaan naar een oplossing die voor de minste vertraging zou zorgen. Nieuwe advocaten zouden zich nog moeten inwerken in dit dossier", zegt VRT-gerechtsjournaliste Caroline Van den Berghe:

Videospeler inladen...

Meest gelezen