AFP or licensors

Rusland kondigt tijdelijk staakt-het-vuren aan tijdens orthodoxe kerstfeest en roept Oekraïne op hetzelfde te doen

Rusland kondigt aan om morgen en overmorgen, wanneer veel orthodoxe christenen kerst vieren, een eenzijdig staakt-het-vuren te houden. Het tijdelijke bestand zal ingaan op 6 januari om 12 uur lokale tijd en lopen tot de nacht van 7 op 8 januari. Rusland roept Oekraïne op om hetzelfde te doen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft nog niet gereageerd, maar zijn adviseur noemt de Russische oproep "hypocriet".

De Russische president Vladimir Poetin heeft het ministerie van Defensie opgedragen de vijandelijkheden tijdelijk te staken, vanaf vrijdagmiddag tot de nacht van zaterdag op zondag. Dat blijkt uit een mededeling van het Kremlin. Volgens de mededeling kunnen gelovigen in de buurt van het front zo de kans krijgen om op kerstavond en Kerstmis erediensten bij te wonen en in alle rust kerst te vieren. Rusland roept ook Oekraïne op om een staakt-het-vuren af te kondigen.

Het Kremlin zegt dat de opdracht tot het staakt-het-vuren volgt op een voorstel van patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe Kerk. Die had Rusland en Oekraïne eerder vandaag opgeroepen om morgen en overmorgen de wapens neer te leggen. 

De oproep van Kirill, een nauwe bondgenoot van de Russische president, werd door Oekraïne resoluut afgewezen. "Zijn oproep is een cynische valstrik en een element van propaganda", reageerde Michailo Podoljak, adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. 

"Hypocriet"

Ook de oproep die Poetin vervolgens heeft gedaan, noemt de adviseur "hypocriet".  "Rusland moet de bezette gebieden verlaten, alleen dan zal het een "tijdelijke wapenstilstand" hebben", klinkt het op Twitter. Zelenski zelf heeft nog niet gereageerd.

In een persmededeling heeft Podoljak het over "zuivere propaganda". "Rusland probeert op alle manieren op zijn minst tijdelijk de intensiteit van de gevechten en beschietingen op zijn logistieke centra te verminderen om tijd te winnen."

Als het bestand er toch zou komen, zou het de eerste tijdelijke wapenstilstand zijn sinds het begin van de oorlog op 24 februari.

Gesprekken Erdogan en Poetin

Eerder vandaag had de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zich de hele oorlog lang al opstelt als een soort bemiddelaar, zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin opgeroepen tot een eenzijdig staakt-het-vuren in Oekraïne. "De oproepen tot vrede en de onderhandelingen" tussen Rusland en Oekraïne "moeten worden ondersteund door een eenzijdig staakt-het-vuren en een visie op een eerlijke oplossing", zei hij.

De Turkse en de Russische president hebben elkaar al herhaaldelijk gesproken sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne, nu bijna een jaar geleden. Vanmorgen spraken ze elkaar opnieuw aan de telefoon. Later op de dag zou Erdogan ook nog een gesprek hebben met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Turkije onderhoudt goede relaties met Rusland en neemt niet deel aan de sancties tegen Rusland, maar levert aan de andere kant wel wapens aan Oekraïne. Vorig jaar speelde het onder meer een sleutelrol in de gevangenenruil van september en in het graanakkoord dat onder toezicht van de Verenigde Naties werd gesloten. Door dat akkoord kon de export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee en de Bosporus hervatten.

Meest gelezen