© ATV

Twee woningen beschoten in Brasschaat: “Mijn mama zat net niet aan het raam toen de kogel insloeg”

Brasschaat -

De ouders van Nathalie Van Geyt schrokken zich woensdagnamiddag een hoedje. Toen ze in hun woning aan de Miksebaan een doffe knal hoorden, dachten ze eerst dat er een lamp sprong. Maar het bleek een kogel te zijn, die tegen het raam was geknald. Even later vond er een gelijkaardig incident plaats, een beetje verder in Het Klein Hoefblad. Daar verbrijzelde een kogel een Velux-raam. De politie tast voorlopig nog in het duister.

Jan Brys

“Mijn mama zat op dat moment even niet aan het raam. Meestal zit ze daar wél”, vertelt dochter Nathalie. “Op het moment van de inslag was ze met iets in de keuken bezig. Mijn vader was beneden. Toen hij ging kijken, zag hij glas op de oprit liggen. Er lag ook een kogel, die was nog warm.”

“Je kan begrijpen dat mijn ouders er even niet goed van waren. Wie verwacht er nu zoiets? De politie kwam zeer snel ter plaatse. Terwijl ze bezig waren met het verhoor van mensen op straat, hoorden de inspecteurs een tweede knal. Die kwam vanuit Het Klein Hoefblad, hier even verderop. De kogel ging daar wel door het raam. Bij mijn ouders geraakte hij niet door het dubbelglas.”

“De buren hebben niets gemerkt. We zagen op een bepaald ogenblik wel een honderdtal vogels allemaal tegelijkertijd uit een boom opvliegen. Een buurman die geregeld met de hond gaat wandelen in het park, waarschuwde mijn vader. Volgens hem waren er mensen aan het jagen. Nu kan ik me wel niet voorstellen dat er hier in de wijk wordt gejaagd.”

De kogel kwam op de eerste verdieping in het linkse raam terecht. © Koen Fasseur

Jacht

Volgens Geert Van den Bosch van de Hubertus Vereniging Vlaanderen is het zeer onwaarschijnlijk dat de kogelinslagen het resultaat zijn van een legale jachtactiviteit binnen een jachtgebied. “De afstand van de woningen tot de grens van het dichtstbijzijnde jachtgebied waar ook effectief gejaagd wordt, bedraagt drie kilometer. Aan de overkant van de E19 bevindt zich eveneens een jachtgebied, maar de E19 en de snelweg ernaast vormen een stevige barrière. In een klein gebied in de buurt ­ – aan de golfclub – worden, indien noodzakelijk, alleen de konijnen beheerd en wordt er niet met vuurwapens gejaagd omdat het gebied te klein is. In ons land zijn er nog altijd mensen die illegaal vuurwapens bezitten. Als die worden gebruikt, is dat stroperij. De kogels lijken op ‘volmantel’-kogels. Een type dat alleen dient voor militair gebruik.”

De politie houdt alle opties nog open en voert een buurtonderzoek uit. “Het kan om stroperij gaan, maar ook kwajongensstreken zijn niet uitgesloten. We moeten echt met alle mogelijkheden rekening houden. De twee kogels kwamen in ieder geval uit dezelfde richting.”

De woning in Het Klein Hoefblad waar de kogel in het Velux-raam insloeg. © Koen Fasseur

Jan Brys
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen