© Photo News

KBC trekt loon CEO Johan Thijs fors op

Johan Thijs, de CEO van KBC, kan dit jaar maximaal 1,72 miljoen euro verdienen. Dat is bijna 200.000 euro of 12,8 procent meer dan hij in 2016 kon verdienen, zo blijkt uit het jaarverslag van de bank. Thijs kreeg vorig jaar dik 1,5 miljoen euro uitbetaald.

KBC heeft de verloning van haar directie vergeleken met andere Bel20-bedrijven en andere Europese banken en “daaruit bleek opnieuw dat het totale vergoedingsniveau bij KBC zich eerder aan de lage kant van het spectrum situeerde en derhalve niet in verhouding was met de omvang en complexiteit van de KBC-groep”, luidt het.

Uit het jaarverslag blijkt dat de raad van bestuur vorig jaar al beslist heeft om de vaste vergoeding van de CEO en de andere directieleden vanaf 1 juli 2016 op te trekken met zo’n 6 procent. Thijs ontving vorig jaar volgens het jaarverslag een vaste vergoeding van 1,125 miljoen euro, tegen 1,09 miljoen euro in 2015. Een rekensommetje leert dat de topman over een volledig jaar 6,4 procent opslag krijgt.

Maar er wordt ook aan de bonussen gesleuteld. Met ingang van het boekjaar 2017 trok KBC de maximale variabele vergoedingen op met circa 20 procent. Aangezien de verloning van de CEO in de vergelijking “nog beduidend minder gunstig was dan die van de leden van het directiecomité, werd zijn maximale variabele vergoeding opgetrokken met 40 procent”, legt het bedrijf uit.

Aandelen

In het vorige boekjaar lag de maximale bonus voor de CEO op 400.000 euro. Met 40 procent extra erbij komt dat op 560.000 euro. Samen met de vaste verloning van 1,160 miljoen komt Thijs dus uit op maximaal 1,72 miljoen euro.

KBC benadrukt wel dat de regels voor de uitbetaling van het variabele deel veranderd zijn. Zo wordt de helft van die bonus toegekend in de vorm van aandelengerelateerde instrumenten, zogenaamde phantom stocks. De betaling van de bonus wordt voortaan ook gespreid over zes jaar.

De omvang van de bonussen bij KBC is afhankelijk van verschillende factoren. Er wordt onder meer gekeken naar de resultaten van de bank, de klantentevredenheid, maar ook naar het behalen van duurzaamheidsdoelen. Voor het jaar 2016 besliste de raad van bestuur om de KBC-directie de variabele vergoeding voor 98 procent uit te betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER