Machelen, de meest verharde gemeente wordt groener: “Natuur verbinden en meer ruimte creëren”

Machelen is sterk verstedelijkt, er is weinig groen en water. De Vlaamse Landmaatschappij stelde samen met de Vlaamse milieumaatschappij en lokale besturen een plan op. De grond wordt zoveel mogelijk onthard en groener. De natuurgebieden tussen Machelen en Vilvoorde worden terug aan elkaar verbonden. Hiervoor maakt de Vlaamse Overheid 2,7 miljoen euro vrij. 

Het landinrichtingsplan 'Woluwe Trawool Floordambos' zal de natuurgebieden tussen Vilvoorde en Machelen terug verbinden en de buurt groener maken. Er is meer ruimte nodig, ook voor water en dat vindt Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) heel belangrijk: “We maken de Vlaamse rand hiermee niet enkel groener. We ontharden, verbinden de natuur én geven meer ruimte aan water.” Hiermee brengen ze ook het Blue Deal-project in praktijk. Dat is een programma om waterschaarste en droogte aan te pakken. Hiervoor bestaan al vele projecten over heel België. 

Oversteekplaats voor mens en dier

Een andere natuurmaatregel is de bermbrug over de Ravaartstraat. Voor het eerst sinds de aanleg van de E19 in de jaren ‘70 worden het Peutiebos en Floordambos terug met elkaar verbonden. Een deel van de brug zal een oversteekplaats zijn voor fietsers en voetgangers om over de E19 te geraken. Het ander deel van de brug wordt een groene zone, zo kunnen dieren ook oversteken. Een beetje vergelijkbaar met de ecobruggen die al bestaan. De bermbrug vervangt een oude brug over de E19 in Machelen en wordt afgesloten voor auto's en brommers. 

Daarnaast beschermt een nieuwe natuurlijke speelzone in de Tarwoolvallei de kwetsbare, veenachtige ondergrond. In en rond deze speelzone van het Peutiebos blijft de ondergrond onverhard en samen met de aanleg van ondiepe poeltjes die bij hevige regenval onder water staan, zorgt dat ervoor dat water langer ter plaatse blijft. “De natuurlijke spelelementen bieden voldoende uitdaging, zodat de omliggende natuur ontlast wordt van speeldruk", schrijft Juul Adriaens van de Vlaamse Landmaatschappij. 

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) maakt hiervoor 2,7 miljoen euro vrij. Dat is goedgekeurd dus de organisaties starten aan de technische plannen. In 2024 beginnen de werken. 

Meest gelezen