Gent vreest dat werkende asielzoekers op straat belanden en vraagt regering om beleid bij te sturen

De stad Gent heeft de federale regering in een brief gevraagd om opvang te blijven voorzien voor werkende asielzoekers. Zij moeten door strengere regels eind vorig jaar opvangcentra verlaten om plaats te maken voor nieuwe asielzoekers. “Op een maand tijd een woning vinden in Gent is onmogelijk, deze mensen worden dakloos”, klinkt het bij hulporganisaties in de stad. 

Vlak voor het einde van 2022 heeft het Gentse stadsbestuur een brief gestuurd naar de federale regering om de strengere asielregels wat soepeler toe te passen. “Er is gevraagd om langer opvang te voorzien voor werkende asielzoekers uit vrees dat deze mensen anders op straat zouden belanden”, bevestigt het kabinet van burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). Enkele hulporganisaties hadden aan de alarmbel getrokken omdat ze onvoldoende tijd kregen om woningen te vinden voor de asielzoekers. 

“Mensen met leefloon kunnen op eigen benen staan”

Sinds eind december gelden in België strengere regels voor asielzoekers in opvangcentra. Zij kunnen hun recht op opvang verliezen als ze werken. Het gaat om mensen die een contract hebben van meer dan zes maanden of van onbepaalde duur. In heel België gaat het om 360 asielzoekers. “Mensen die minstens een leefloon verdienen, kunnen op eigen benen staan”, verklaart het kabinet van staatssecretaris Nicole De Moor (CD&V). De maatregel moet extra capaciteit creëren in de asielcentra. Daar is een groot tekort aan plaatsen. Er slapen nu al honderden mensen op straat die recht hebben op opvang. 

“Er is geen beginnen aan”

De verstrenging kan op weinig begrip rekenen bij hulporganisaties in Gent. Zij helpen woningen te zoeken voor de mensen die binnenkort de centra moeten verlaten. “Er is geen beginnen aan”, klinkt het. “De huurmarkt in Gent staat al enorm onder druk. Woningeigenaars staan niet te springen om aan asielzoekers te verhuren én vaak hebben ze ook geen recht op een sociale woning. Deze mensen komen zo goed als zeker op straat terecht.” 

Dat er net in Gent alarm wordt geslagen, is geen toeval. De stad telt nu al naar schatting 2.000 mensen zonder vaste verblijfplaats. "Ik heb nog nooit zo schrijnende situaties gezien in Gent als deze winter", benadrukt een hulpverlener. "Dit kan er niet nog eens bij."

Discussie over cijfers

De Moor benadrukt dat er verlengingen mogelijk zijn in opvangcentra voor mensen die geen oplossing vinden. In heel België zouden intussen ruim 100 asielzoekers vertrokken zijn naar een ander onderkomen, voor 250 mensen moet nog huisvesting gevonden worden. In Gent gaat het volgens officiële cijfers om slechts 3 mensen, hulpverleners in het veld spreken over meer cases. “Gent heeft sowieso een aanzuigeffect in de regio, we verwachten tientallen extra asielzoekers – ook uit omliggende gemeenten - als er niets gebeurt.” De stad sluit zich dus aan bij de bezorgdheid van het middenveld en vraagt een bijsturing. 

Meest gelezen