© ATV

Sportschool Jamal Ben Saddik mag toch niet open: Raad van State geeft De Wever gelijk

Deurne -

Sportschool Vinci Club van kickbokser Jamal Ben Saddik mag dan toch niet open. De Raad van State heeft donderdag beslist dat de sluiting van de club, opgelegd door burgemeester Bart De Wever (N-VA), niet disproportioneel is. “We gaan in overleg met de stad Antwerpen”, zegt de advocaat van Ben Saddik.

jtp

Op 2 januari stond normaal gezien de grote opening van fitness- en kickboksclub Vinci Club van Jamal Ben Saddik aan de Cruyslei in Deurne gepland. Normaal gezien, want nog voor de officiële opening legde Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) een bestuurlijke sluiting op aan de club.

Vinci Club zou een gevaar vormen voor de openbare veiligheid. Hij steunde die beslissing onder meer op de vuurwerkaanslag van 13 december. Toen lieten onbekenden bij de buren graffiti achter met de dreigende boodschap “Dood JBS De Dief”, gericht aan Jamal Ben Saddik. Bij de vorige reeks aanslagen van voorbije zomer, onder meer bij de pokézaak aan de Stenenbrug, leken vooral Jamals broers geviseerd te worden.

Ben Saddik en zijn advocaat vochten de naar eigen zeggen onterechte beslissing aan bij de Raad van State. Die deed donderdag uitspraak, maar verwierp daarbij de vordering van Ben Saddik. “De Raad van State is van oordeel dat de sluiting, en de beperking van de vrijheid van handel en nijverheid die ze inhoudt, op het eerste gezicht op juiste motieven berusten en dat de sluiting van twee maanden niet disproportioneel is”, klinkt het. De club moet de komende twee maanden gesloten blijven, daarna moet onder meer een politie-analyse gebeuren die zal beslissen of Vinci Club daarna wel open kan.

“We schikken ons naar de uitspraak van de Raad van State”, zegt mr. Kris Luyckx, de advocaat van Ben Saddik. “We gaan de komende tijd wel in overleg treden met de stad Antwerpen om te bespreken hoe Vinci Club na de bestuurlijke sluiting wel open kan. Bij dat overleg zullen we ook kijken of een eventuele vervroegde opening, mits het naleven van strikte voorwaarden zoals extra politietoezicht, op tafel kan liggen.”

Reactie De Wever: “Blij dat Raad van State ons volgde”

Burgemeester Bart De Wever reageert opgetogen op de uitspraak van de Raad van State. “Ik neem bestuurlijke maatregelen als er een duidelijk en ernstig gevaar is voor de openbare veiligheid. Deze tijdelijke sluiting is niet alleen redelijk en proportioneel. Ze is ook noodzakelijk om de leefbaarheid van de buurt en de veiligheid van degenen die anders de sportschool zouden bezoeken, te verzekeren. Ik ben blij dat de Raad van State de uitvoerige argumentatie gevolgd heeft en zal mijn verantwoordelijkheid blijven nemen om over de veiligheid in onze stad te waken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen