Ooit kasteelmeisje, nu neemt Miss België deel aan Miss Universe: Chayenne (23) blikt terug op bijzondere jeugd in documentaire

Een jaar lang droeg ze trots het kroontje dat bij de titel van Miss België hoort, maar Chayenne van Aarle voelt zich al langer een prinses. Ze groeide op in een kasteel met een torenkamer, omringd door bossen én exotische dieren. “Alleen de prins was er niet.”

Op dit moment vertoeft Chayenne in de States, waar ze op 14 januari zal deelnemen aan de 72ste editie van Miss Universe. Haar laatste wapenfeit als Miss België. Dat ze een jaar lang het felbegeerde kroontje heeft mogen dragen, voelde aan als een meisjesdroom die uitkwam. En toch: het moest zo zijn. Als kind groeide Chayenne op in een kasteel, klom ze in haar eigen torenkamertje en stelde ze zich voor hoe ze ooit gekroond zou worden.

Zebra’s en kamelen

In een documentaire over haar leven keert Miss België terug naar haar bijzondere jeugdjaren. Letterlijk. Ze gaat op bezoek in het kasteel waarin ze opgroeide: kasteel Izegrim, in Geraardsbergen. Haar ouders waren zigeuners, werkten hun hele leven hard en konden uiteindelijk het domein met kasteel kopen. “Mijn familie had een hart voor dieren. Door daar te gaan wonen, konden ze dieren adopteren uit het circus.”

Op pad met de zebra’s in de tuin. ©  Archiefbeelden / documentaire Tommy Vuylsteke

Dat maakte dat Chayenne opgroeide tussen tientallen zebra’s, kamelen, buffels, lama’s en zelfs een kangoeroe. Op oude videotapes is te zien hoe ze als klein meisje tussen de dieren holt. “Ik was altijd buiten bij hen. Iedere dag was een avontuur. Ik zat op de tractor, klom in de bomen. Mijn ouders moesten me soms tegenhouden.” Geen klassieke prinses dus. Al zat ze wel in de kasteeltoren. “Ik was precies Rapunzel. Ik zat daar aan het raam te tekenen, schrijven, zingen. Alleen een prins was er niet.” (lacht)

Verborgen talent

Dat zingen bleek uiteindelijk een verborgen talent. “Ik zong vroeger veel, maar gewoon voor mezelf. In de toren of de badkamer. Niemand heeft me ooit gezegd dat ik daar iets mee moest doen. Ik moest er misschien meer zelf in geloven, want ik liet het niemand horen. Nu ben ik wel blij dat ik ontdekt heb dat ik daar toch een beetje talent voor heb.” Sinds haar deelname aan Miss België wil ze dan ook inzetten op haar zangkunsten en haar stem gebruiken om campagne te voeren tegen bodyshaming. Ze schreef ook haar eerste eigen nummer: #SELFMADE.

Chayenne aan haar torenkamer. ©  Archiefbeelden / documentaire Tommy Vuylsteke

Chayenne groeide op tussen exotische dieren. ©  Archiefbeelden / documentaire Tommy Vuylsteke

(evdg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER