Archiefbeeld van Ovidio Guzman tijdens zijn eerdere arrestatie in 2019

Zoon van beruchte drugsbaron "El Chapo" opgepakt in Mexico, zeker 29 doden bij zware gevechten

Bij een militaire operatie in het noordwesten van Mexico is Ovidio Guzman, lid van het Sinaloa-drugskartel en zoon van de beruchte drugsbaron Joaquin "El Chapo" Guzman, opgepakt. Na de arrestatie zijn zware gevechten uitgebroken. Daarbij zijn zeker 29 doden gevallen, zo melden de Mexicaanse autoriteiten. Het gaat om 10 Mexicaanse militairen en 19 bendeleden.

De 32-jarige Ovidio Guzman werd gisteren gevangengenomen in de stad Culiacan in de deelstaat Sinaloa. Na de arrestatie laaiden de gemoederen hoog op. Op verschillende plaatsen in Culiacan braken gevechten uit tussen de ordediensten en vermoedelijke bendeleden. Honderden auto's werden in brand gestoken en winkels werden geplunderd.

Vanmorgen was nog sprake van zeker 7 doden, maar de minister van Defensie heeft deze namiddag een nieuwe balans bekendgemaakt. Hij had het over zeker 29 mensen die om het leven zijn gekomen. Het gaat om 10 militairen, onder wie een kolonel, en 19 kartelleden. 35 andere militairen raakten gewond. Er zijn ook 21 arrestaties verricht. 

Onder burgers zouden er geen doden gevallen zijn, al raakten er wel een aantal mensen gewond. Vandaag zijn alle scholen in de staat Sinaloa dicht en aan inwoners wordt gevraagd om thuis te blijven. Ook voor het vliegverkeer in de regio is er vandaag nog hinder. Gisteren werden twee vliegtuigen beschoten die klaarstonden om op te stijgen. Meer dan 100 vluchten werden geschrapt na het uitbreken van het geweld.

BEKIJK - In verschillende Mexicaanse steden hebben bendeleden van het Pacific kartel gewapende aanvallen uitgevoerd vlak na de arrestatie van Ovidio Guzman:

Videospeler inladen...

Zo vader, zo zoon

Ovidio Guzman is de zoon van Joaquin Guzman, beter bekend als "El Chapo". Hij stond een kwarteeuw aan het hoofd van het machtige Sinaloa-kartel en werd als een van de machtigste drugshandelaars ter wereld aangezien. In 25 jaar tijd zou hij 1.200 ton aan cocaïne de VS hebben binnengesmokkeld. Hij zou ook de opdracht hebben gegeven voor tal van moorden. 

In 2016 werd "El Chapo" gearresteerd. Een jaar later leverde Mexico hem uit aan de Verenigde Staten. Daar werd hij in 2019 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Sindsdien zit hij in de Supermax-gevangenis in Colorado, de meest beveiligde gevangenis van de Verenigde Staten. Ovidio Guzman, bijnaam "El Raton" (de muis), en zijn broers hebben sindsdien delen van diens kartel overgenomen. 

Ovidio zou verantwoordelijk geweest zijn voor de productie en distributie van synthetische drugs. Maar hij had geen sleutelpositie binnen het kartel, vertelt Latijns-Amerikakenner en journalist Ernesto Rodriguez Amari in "De wereld vandaag" op Radio 1. Volgens hem is de leiding in handen van Ivan Archivaldo Guzman, de oudste zoon van El Chapo. 

De Amerikanen willen dat Ovidio aan hen wordt uitgeleverd. De VS had een beloning van 5 miljoen euro beloofd voor de tip die kon leiden tot een arrestatie. Maar of Ovidio Guzman hetzelfde lot als zijn vader zal ondergaan, is nog onzeker. Het lijkt erop dat de Mexicaanse autoriteiten Ovidio Guzman toch eerst in eigen land zullen willen vervolgen.

BEKIJK - De arrestatie verliep niet zonder slag of stoot:

Videospeler inladen...

Bezoek van Joe Biden

Het is overigens niet de eerste keer dat Ovidio in de cel belandt. In 2019 was Ovidio Guzman al eens gearresteerd. Maar hij werd later op bevel van president Andrés Manuel López Obrador vrijgelaten, na zware vuurgevechten tussen veiligheidstroepen en leden van het kartel. De president hoopte zo dat de rust zou weerkeren. Onder het bewind van López Obrador is het drugsgeweld niet afgenomen, dat was nochtans een van zijn verkiezingsbeloftes.

De arrestatie van Ovidio Guzman komt een aantal dagen voor het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan zijn Mexicaanse collega López Obrador. Dat is wellicht geen toeval, zegt Rodriguez Amari. "Voor beide presidenten is dit een grote symbolische overwinning tegen het machtigste drugskartel ter wereld."

BELUISTER - "Het Sinaloa-kartel heeft sterke milities in Culiacan en overal in Mexico. Die zijn nu gemobiliseerd."

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen