foto Dierenasiel Gent
Nicolas Maeterlinck

Dierenasiel Gent verhoogt muur tot 5 meter na jarenlange klachten van buren over blaffende honden

Het dierenasiel Gent zal de bestaande geluidsmuur verhogen van 3 naar 5 meter. De maatregel komt er na aanhoudende klachten van de buren over lawaaihinder door blaffende honden. Ook de stad zette druk en dreigde eerder nog met dwangsommen. Er is nu een vergunning in de maak, de werken starten normaal gezien binnenkort. "We willen dit achter ons laten en focussen op het dierenwelzijn", zegt Kristien De Waele van het asiel. 

Al sinds de opening van het nieuwe dierenasiel aan de Watersportbaan in Gent zijn er klachten van buren over lawaaihinder door blaffende honden. Er werd naar een oplossing gezocht door overleg, maar dat bleek niets op te leveren. Een geluidsonderzoek moest uiteindelijk duidelijkheid brengen. Het rapport stelde dat de geluidsmuur van 3 meter opgehoogd moest worden tot 5 meter. Enkel zo zou de overlast beperkt kunnen worden. Het asiel volgde die aanbevelingen niet op, tot ergernis van de stad. Schepen Tine Heyse (Groen) dreigde met dwangsommen als er geen oplossing zou komen. Het asiel gaat nu overstag. De vergunning voor de ophoging is ontvankelijk en wordt snel uitgereikt. 

"We zijn hier niet gelukkig mee, maar we hopen deze saga nu voorgoed af te sluiten", zegt Kristien De Waele van het dierenasiel. "Door de hogere muur verdwijnt er licht. De hokken van de honden zullen vaker in de schaduw liggen en dat is niet ideaal voor het welzijn, maar dit is nodig om door te kunnen gaan. We willen een frisse start in 2023 en dit achter ons laten." Het asiel onderzoekt nu of de honden meer gelucht kunnen worden. 

"We reiken de hand naar de stad"

Het asiel wil de strijdbijl met de stad en de buurt begraven. "Dit is een signaal. We willen tonen dat we bereid zijn om toegevingen te doen." Schepen Heyse komt nog in januari langs voor een nieuw overleg. "We willen op een constructieve manier verder."

Het dierenasiel aan de Watersportbaan is er sinds 2019. Er verblijven ongeveer 40 honden en 200 katten. Al sinds de opening zijn er klachten over lawaaioverlast. 

Meest gelezen