Laatste bankautomaat in Holsbeek sluit: gemeentebestuur roept inwoners op om mee te protesteren

Volgende week sluit de laatste bankautomaat in Holsbeek. Daarna zullen inwoners geen cash geld meer kunnen afhalen in de gemeente. Het gemeentebestuur roept de inwoners op om samen te protesteren. Zij kunnen een protestbrief downloaden of via het gemeentehuis opsturen. 

De afgelopen jaren verdwenen de bankautomaten in Holsbeek één voor één. De laatste automaat waar je cash geld kunt afhalen, sluit definitief op 11 januari. “De houding van de banken is onaanvaardbaar”, vindt burgemeester Hans Eyssen (CD&V). “Voor veel inwoners, en vooral voor oudere mensen, is de nabijheid van een bankkantoor en een geldautomaat absoluut noodzakelijk.” Ouderen hebben vaak niet de mogelijkheid om online te betalen, dus trekken ze vaak nog richting een fysiek bankkantoor. 

Om te protesteren tegen de sluiting stelde het gemeentebestuur een algemene brief op die inwoners kunnen ondertekenen en opsturen naar hun bankkantoor. "Een geldautomaat is een basisdienstverlening in elke gemeente. U laat ons als klant in de steek!" staat er te lezen.

Online betalen niet altijd gemakkelijk

We betalen steeds meer online of met onze smartphone, maar dat is niet altijd even evident volgens het gemeentebestuur. “Niet alle gsm-providers hebben op het grondgebied van Holsbeek een betrouwbare 4G-verbinding. Wanneer het telefonienetwerk tijdelijk wegvalt, of wanneer de betaalverbinding van een handelaar buiten dienst is, dan is cash de enige mogelijkheid om een brood te kopen.”

Holsbeek nam al contact op met Bpost. Door een beheersovereenkomst met de Federale Overheid plaatst de post geldautomaten in gemeentes waar geen bankkantoor of automaat is. Alleen kan die procedure pas starten wanneer er geen enkele bankautomaat meer is. Een nieuwe automaat plaatsen neemt wat tijd in beslag, dus de gemeente vreest dat de bewoners voor een lange tijd zonder zullen zitten.

 

Meest gelezen