Voetbalclub KRC Genk lanceert prikkelarme tribune achter glas, voor mensen die hoogsensitief zijn of een vorm van autisme hebben

Voetbalclub KRC Genk heeft een primeur in het Belgisch voetbal: voor het eerst kunnen jongeren en volwassenen die lijden aan een vorm van autisme of hoogsensitiviteit de wedstrijd in een prikkelarme tribune volgen. Genk heeft ook al een rolstoeltribune en een blindentribune en krijgt zo nog meer een inclusief stadion. 

Racing Genk pakt uit met een nieuwigheid: een afgezonderde prikkelarme tribune achter glas.  Want een vol stadion, dat is geweldig voor de sfeer, maar het kan overweldigend zijn voor bijvoorbeeld hoogsensitieve mensen of jongeren met autisme. 

KRC Genk ging voor dit concept te rade in Engeland, waar clubs als Manchester City en Arsenal al speciale ruimtes hebben waar kinderen met hoogsensitiviteit de wedstrijd kunnen volgen. "We introduceren dat concept nu ook in ons stadion en dus ook in onze competitie", zegt Niel Janssen, Community Coördinator in Genk. "Op de vierde verdieping van ons hoofdgebouw gebruiken we een tribunevak achter glas om mensen prikkelarm de wedstrijd in gepaste omstandigheden te laten volgen. Voor de eerstvolgende 5 wedstrijden zit de tribune alvast vol met mensen die eindelijk eens een wedstrijd kunnen komen beleven." 

Een van de supporters in de prikkelarme tribune is Milan Raison (14 jaar). Tijdens de rust vertelt hij dat hij wel een verschil merkt. "Voor mij is deze prikkelarme tribune belangrijk. Ook hier hoor je de muziek van buiten wel, maar buiten is dat nog veel luider. Binnen vind ik het fijner."

Meest inclusieve stadion in België

KRC Genk is op vlak van inclusieve voetbalbeleving niet aan zijn proefstuk toe. Het stadion beschikt al vele jaren over gepaste faciliteiten om thuis- en uitsupporters in een rolstoel de wedstrijd te laten beleven. En in 2012 startte de club met een blindentribune, waar blinden en slechtzienden met behulp van een hoofdtelefoon en specifiek aangepaste live wedstrijdverslaggeving toch de wedstrijd kunnen beleven.  

Met de komst van de prikkelarme Tribune G opent de club de deuren voor een nieuwe specifieke doelgroep. "We zijn dan ook trots om opnieuw met een primeur uit te pakken en zo het meest inclusieve stadion in het Belgisch voetbal te worden", klinkt het bij Erik Gerits, Algemeen Directeur van KRC Genk.

Meest gelezen