Politie en spoedartsen waarschuwen voor kleurrijke cannabissnoepjes: “Effect veel groter dan roken van joint”

Het uiterlijk van de snoepjes is dan misschien vrolijk, hun mogelijke gezondheidsrisico’s zijn dat allerminst. © Politie Regio Turnhout

Turnhout -

Ze zien er vrolijk en onschuldig uit. Snoepjes in alle kleuren van de regenboog. Maar ze blijken verre van onschuldig, zo waarschuwen politie en hulpdiensten nu. Mogelijk bevatten ze namelijk een grote dosis cannabis. “Wie een of enkele van die snoepjes eet, dreigt alle realiteitszin te verliezen. En dat kan tot ernstige gevolgen leiden.”

Wouter Adriaensen

Afgelopen maandag moesten de hulpdiensten uitrukken voor een jongeman in Turnhout, die in een zwaar psychotische toestand werd aangetroffen. Hij had één of meerdere van de wormachtige, kleurrijke snoepjes gegeten. Maar die bevatten enkele gevaarlijke stoffen, waarschuwen de politie Regio Turnhout en de spoedartsen van het AZ Turnhout nu.

“De snoepjes bevatten vermoedelijk een erg hoge concentratie aan THC, de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis”, klinkt het. “Het effect van één snoepje is veel groter dan bijvoorbeeld het roken van een joint. De symptomen of gewaarwordingen treden ook veel later op dan bij het roken van cannabis. Net dat maakt de snoepjes zo gevaarlijk. Wie zo’n snoepje eet, zal daar pas een of anderhalf uur later iets van merken. Zo bestaat het risico dat de gebruiker er intussen nog een aantal van eet. En dat maakt de uiteindelijke gevolgen alleen nog maar erger.”

(lees verder onder de Facebook-post)

De dokters wijzen op de ernstige gezondheidsrisico’s die het eten van cannabissnoepjes inhoudt. “Ze kunnen leiden tot psychotische gewaarwordingen, verstrekkende gevoelens van angst, waanideeën en waanbeelden en ongecontroleerde agressie. Wie een of enkele van die snoepjes eet, dreigt alle realiteitszin te verliezen. En dat kan tot ernstige gevolgen leiden. Misschien wel enigszins geruststellend is dat ze niet in eender welke supermarkt, dagbladhandel of snoepwinkel te koop zijn.”

www.facebook.com/pzregioturnhout

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen