©  BELGA

Daarom zat Julian Alaphilippe alleen en met mondmasker op teampresentatie Soudal-Quick Step

Julian Alaphilippe was aanwezig op de teampresentatie van Soudal-Quick Step, maar wel met mondmasker. “Gisteren heb ik nog goed getraind, maar vandaag ben ik wat ziekjes’, sprak hij. “Ik wilde geen risico nemen en neem de nodige voorzorgen.”

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

Ook vriendin Marion Rousse was van de partij met mondmasker. “Je neemt beter het zekere voor het onzekere”, stelde hij in De Panne waar hij de nodige afstand nam van z’n ploegmaten. “Ik kon nog goed trainen donderdag, maar vandaag sukkel ik een beetje. Zo vlak voor we op trainingskamp vertrekken wil ik zeker niemand besmetten.”

Met slechts twee overwinningen in 2022, een rit in de Ronde van Wallonië en in de Ronde van het Baskenland, bleef de tweevoudige wereldkampioen onder de verwachtingen. “Ik kijk uit naar het nieuwe seizoen en ben enorm gemotiveerd”, zei hij. “Ik wil meteen sterk starten.”

©  BELGA

Dat doet hij in de Challenge Mallorca eind januari, een reeks van vijf eendagskoersen. Daarna volgt de Faun-Ardèche Classic (25/02) en Faun Drome Classic (26/02), de Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo.

“2022 was een heel moeilijk seizoen”, gaf hij toe. “Ik nam de tijd om fysiek en mentaal te herstellen en heb deze winter hard gewerkt om terug te keren naar mijn topniveau.”

Alaphilippe zal opnieuw uitgespeeld worden in de kasseiklassiekers. “Mijn eerste grote doel wordt de Ronde van Vlaanderen. Het is een wedstrijd waar ik van hou en ik hoop het daar goed te doen. We zullen daarna wel zien wat nog in de tank zit voor de Ardense klassiekers, maar ik kijk alleszins uit naar een comeback in Vlaanderen”, aldus de Fransman, die in 2022 paste voor het Vlaamse werk.

Asgreen wil na pechjaar opnieuw schitteren

Kasper Asgreen (27) kende z’n slechtste seizoen ooit. Hij kampte met corona, gaf vroegtijdig op in de Tour en kwam daarna zelfs niet meer aan koersen toe. “Je weet dat je ooit in je carrière eens een rotjaar zal beleven”, blikte hij terug tijdens de ploegpresentatie van Soudal-Quick Step. “Ik hoop dat ik dit seizoen snel kan vergeten.”

Een derde plaats in de Strade Bianche en een zesde plek in de Amstel Gold Race. Het waren de enige uitschieters van de winnaar van E3 Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen van 2021. “Het was een moeilijk seizoen”, stelde hij op de teampresentatie vrijdag in De Panne. “Ik had corona, het draaide niet in de klassiekers en dan viel ik in de Ronde van Zwitserland en moest ik na drie ritten naar huis. Ik geraakte net op tijd klaar voor de Tour (met start in Denemarken), maar uiteindelijk moest ik afstappen wegens te veel last van de knie. Dat was allemaal heel ongelukkig.”

©  BELGA

Overtraind werd enkele weken later gesteld en op 10 juli zat z’n seizoen erop. “Overtraind is een heel algemene term”, legt hij uit. “Het was kort dag om me klaar te stomen voor de Tour, maar ik kreeg wel groen licht van de dokters en ik voelde me goed, maar het werd niet wat we hoopten. Het was een combinatie van factoren en rust was de enige oplossing. Dat was niet gemakkelijk, ik fiets graag en plots moest ik lange tijd aan de kant. Ik bleef vijf weken van de fiets, liet mijn lichaam herstellen. De energie die ik normaal gezien in mijn training leg, stak in nu mijn revalidatie en herstel. Ik wist dat dit moment ooit zou komen in mijn carrière, sinds 2016 ging het elk jaar beter, maar ooit heb je eens tegenslag. Ik heb er veel van geleerd. Het team en ik mogen dezelfde fouten niet meer maken.”

Even resetten, met andere dingen bezig zijn. “Ik voel me goed nu, die lange stop heeft me deugd gedaan en ik kijk er enorm naar uit om het opnieuw goed te doen, te schitteren in mijn koersen.”

Asgreen werd tweede in de Ronde van Vlaanderen van 2019 en won ze in 2021 nadat hij Mathieu van der Poel versloeg in de sprint. “Ik kijk met heel veel plezier naar de prestaties van Mathieu en Wout in de cross”, stelde hij, “echt straf wat ze wedstrijd na wedstrijd presteren. Het is gewoon fun om te volgen. Of ik zelf niet beter zou beginnen crossen? Neen jong, ik loop niet graag met de fiets”, lachte hij.

“Kijk, Mathieu en Wout presteren misschien constanter, altijd op een zeer hoog niveau, in veel koersen, maar ik kan mijn momenten uitkiezen en ik geloof in mijn kansen”, besloot hij. “Ik wist Mathieu al te verslaan, waarom zou ik dat niet meer kunnen. In 2023 gaan we er opnieuw voor. Met Julian (Alaphilippe) hebben we een extra troef in de kasseiklassiekers. Ik geloof in een sterke ploeg, in het uitspelen van meerdere pionnen en andere teams aan het werk zetten.”

Na de klassiekers wil Asgreen zich voorbereiden op de Tour en het WK. “Geen Giro, neen”, ontkrachtte hij. “Dat staat toch niet op mijn programma. Heeft Remco me er graag bij? Nou, dat wist ik nog niet. Dat heb ik nog niet gehoord. Jullie weten meer dan ik. Neen, normaal bereid ik me voor op de Tour en het WK, ik beschouw dat als één groot belangrijk blok.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer