Chinees bedrijf sluit overeenkomst met de Taliban om olie te ontginnen in Afghanistan

Het Chinese bedrijf Xinjiang Central Asia Petroleum & Gas (CAPEIC) heeft een overeenkomst gesloten met de Taliban om olie te ontginnen in het noorden van het land.

Waarom is dit belangrijk?

Voor China is de overeenkomst belangrijk omdat het gebied waar het land olie wil ontginnen deel uitmaakt van een regio waarlangs de zogenaamde de Nieuwe Zijderoute zal passeren, oftewel de Belt and Road Initiative. Voor Afghanistan is het dan weer het eerste exploitatiecontract dat de Islamitische organisatie sluit sinds de machtsovername in Afghanistan.

In het nieuws: Dankzij de overeenkomst met de Taliban mag CAPEIC 25 jaar lang olie oppompen in het Amu Darya-bekken.

  • De overeenkomst heeft betrekking op een gebied van 4.500 vierkante kilometer in het noorden van de provincies Saripol, Jowzjan en Faryab. Volgens de betrokken partijen zal de overeenkomst voor 3.000 Afghaanse jobs zorgen.
  • Het Chinese bedrijf belooft om jaarlijks 150 miljoen dollar te investeren in het project. Na drie jaren worden de jaarlijkse investeringen opgetrokk
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer