Lang leek het ondenkbaar, maar er staat momenteel een rem op de huizenprijzen
Volledig scherm
PREMIUM
Lang leek het ondenkbaar, maar er staat momenteel een rem op de huizenprijzen © ERA

Rem op huizenprijs is een feit: de tijd dat zotste bedragen konden worden gevraagd, is voorbij. Komt er ook een prijsdaling?

Huizen worden sinds enkele maanden niet langer duurder. De stijgende hypotheekrente, de hoge inflatie en energiecrisis hebben een rem gezet op de woningprijzen. Betekent dit dat we prijsdalingen mogen verwachten? En stel ik mijn aankoop best nog even uit? Meerdere experts geven antwoord.

39 reacties

  • Hugo hofmans

    1 jaar geleden
    Met pensioen en in je eigen afbetaalde huis wonen is veel waard, maar een huis vraagt ook wel onderhoud, er is regelmatig wel iets, zeker als je een oudere woning hebt gekocht en tijdens de afbetalings tijd niet altijd alles ineens kon renoveren of vervangen. Ik spreek uit ervaring.
  • Rene Spoelberghs

    1 jaar geleden
    Dat vastgoedprijzen niet of nooit zullen dalen is een fabeltje dat nergens op is gebaseerd, behalve op praatjes van makelaars. Veel mensen hebben zich laten vangen en overgewaardeerde huizen gekocht. Allemaal geen probleem zolang het goed gaat en je erin woont. Maar als door de nakende economische crisis meer mensen hun job verliezen, zullen velen hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Zij zullen moeten verkopen op een moment dat er weinig vraag is, al zeker niet naar oude slecht geisoleerde.
  • Walter Van Criekinge

    1 jaar geleden
    Een eigen woonst is nog steeds de beste manier om je oude dag veilig te stellen. Geen huishuur betalen als je op rust bent scheelt héél veel financieel.
  • Paul Boutsen

    1 jaar geleden
    Normaal dat de verkoop en stijging stilvalt. De Vlaamse regering is de oorzaak van deze malaise: woonbonus van onze kinderen afgenomen, prijs van hetgeen nodig is in het huis zoals water (+15%), elektriciteit (x3) en daarop capaciteitstarief, gas (x4) en stookolie verboden. De rentes gaan omhoog en iedereen wacht dus af, resultaat de prijzen dalen ,de verkopen stagneren en de staat heeft minder inkomsten dus belastingen stijgen en de fiscale voordelen worden afgenomen.En dan klagen over vivaldi?
  • Tim De Meester

    1 jaar geleden
    er komen gouden tijden aan, veel mensen hebben zich teveel schulden op de nek gehaald voor 'een hoop bakstenen', de slechtste investering ooit... er is géén enkel rendement aan een woning, het kost je 20-30 jaar veel geld dat je niet kan investeren in beleggingen, aandelen, ... eigenlijk zou men pas een huis mogen kopen als je de volledige inbreng zelf hebt, maar de banken hebben destijds er een 'droom' van gemaakt om je eigen huis te bezitten en men is er blindelings ingelopen.