Leger werft 36 spionnen aan

De inlichtingendienst van Defensie werft 36 inspecteurs, lees spionnen, aan. Die moeten informatie inwinnen over personen, groeperingen, organisaties of evenementen die mogelijk een bedreiging kunnen vormen.

tg

“Een gevarieerd beroep”, zegt Roger D., sinds vier jaar inspecteur is bij de afdeling Contra-Inmenging van Defensie.

“Je krijgt vaak buitenopdrachten en komt met uiteenlopende mensen in contact. Als inspecteur krijg je een bepaalde sector toegewezen. In dat gebied probeer je dan contacten uit te bouwen in een bepaald milieu.”

Defensie is zeer discreet over de job maar zegt wel dat het om een zeer belangrijke functie gaat.

“De ene dag voer je een administratief onderzoek uit, de volgende dag neem je deel aan een vergadering rond extremisme en terrorisme. Zo houd je ook contact met collega’s in andere diensten en departementen. Wekelijks contacteer ik ook mijn informant. Die verzamelt voor mij gerichte informatie in zijn milieu”, getuigt inspecteur D.

Een inspecteur kan zijn werk voor een groot deel zelf organiseren, maar blijft ook een teamspeler. “Ik moet ook kunnen reageren op dringende vragen van mijn onderzoekschef. Daarvoor kan ik terugvallen op mijn netwerk van contacten en collega’s. Af en toe neem ik ook deel aan de schaduwploeg, een heel ander soort werk. Binnenkort kan ik met een ervaren collega mee naar een buitenlands operatiegebied. Hij zal me daar coachen in de kneepjes van het vak. En op een dag ben ik de ancien, die op zijn beurt een jonge collega onder zijn hoede neemt ...”

De eigenlijke aanwerving van de nieuwe ‘spionnen’ gebeurt in het najaar van 2017. Na een stageperiode van twee jaar, kan je in statutair verband aangenomen worden.

Heb je een bachelordiploma en heb je de juiste feeling om inlichtingen te vergaren, kan je solliciteren via Selor.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen