©  BELGA

Remco Evenepoel degradeert de tegenstand en is voor de tweede keer Sportman van het Jaar: “Dat valt niet te overtreffen”

Remco Evenepoel is vrijdagavond in Kinepolis Antwerpen voor de tweede keer in zijn carrière verkozen tot Sportman van het Jaar. In 2019 mocht de renner van Soudal - Quick-Step de onderscheiding voor het eerst in ontvangst nemen. De voorbije twee jaar ging zijn collega-wielrenner Wout van Aert met de prijs aan de haal. De laatste niet-wielrenner die de trofee kreeg was Eden Hazard, na zijn hoofdrol op het WK van 2018 in Rusland.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

LEES OOK. SPORTGALA. Cian Uijtdebroeks volgt Thibau Nys op als Belofte van het Jaar, Belgian Tornados zijn de beste ploeg

Met 1.065 punten haalde Evenepoel het in de verkiezing met een duidelijke voorsprong van Van Aert (617) en Bart Swings (464). Voor Evenepoel was het al de zevende sportonderscheiding die hij na zijn boerenjaar 2022 in ontvangst mocht nemen. Eerder kreeg de nog steeds maar 22-jarige poulain van Patrick Lefevere al de trofee voor de Flandrien, de Kristallen Fiets, het Vlaams Sportjuweel, de Vlaamse Reus, de Nationale Trofee voor Sportverdienste en de Vélo d’Or.

“Swings is een olympisch kampioen. Ik had hem graag hier ontmoet om met hem een babbeltje te slaan. Ik wens hem alle succes toe op de Europese kampioenschappen. Ik was ook niet zeker of ik zou winnen, want je weet nooit welke impact een olympische titel heeft. Blijkbaar heb ik de jury kunnen overtuigen met de koersen die ik heb gereden. Ik was zeker niet teleurgesteld geweest als Bart had gewonnen, ik had het hem zeker gegund. We verdienden de trofee allebei.”

Lees verder onder de Instagram-post:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hij was in Antwerpen aanwezig om deze prijs in ontvangst te nemen. Eerder op de dag was er de ploegvoorstelling van Soudal - Quick-Step in Plopsaland. Zaterdag gaat het vervolgens richting het Spanse Calpé voor een kort trainingskamp, komende week is er al de lange vlucht richting Argentinië voor de Ronde van San Juan.

©  BELGA

Evenepoel bezorgde wielerminnend België een prachtige nazomer. In september won hij als eerste Belg in meer dan 40 jaar een grote ronde, met de Vuelta. Evenepoel behield vervolgens de focus voor het WK in Australië en na brons in de tijdrit volgde de ultieme kroon op het werk met de wereldtitel in de wegrit. In het voorjaar had hij met Luik-Bastenaken-Luik ook al een monument op zijn naam geschreven en hij won ook de Clasica San Sebastian voor de tweede keer.

Swings veroverde goud in de massastart op de Winterspelen in Peking. Hij werd ook derde op het WK allround. In het skeeleren veroverde hij op de Wereldspelen vijf medailles, waarbij vier gouden. Van Aert beleefde een buitengewoon seizoen op de weg. Hij won onder meer de Omloop Het Nieuwsblad, de E3 Saxo Bank Classic en drie ritten in de Tour de France, waar hij met ongeziene inspanningen zijn ploegmaat Jonas Vingegaard aan de eindwinst hielp en zelf met overmacht de groene trui greep.

LEES OOK. Remco Evenepoel blikvanger bij ploegvoorstelling Soudal-Quick-Step: “Thuis moet ik nog altijd de afwas doen”

“Elke prijs is speciaal en elke prijs geeft een speciaal gevoel. Je zal me zeker niet horen klagen. Deze trofee schat ik heel hoog in. De Trofee voor Sportverdienste zet ik helemaal bovenaan, want die kan je maar één keer in je carrière winnen”, vertelde Evenepoel na het gala. Over een tweetal weken start voor Evenepoel het nieuwe wielerseizoen. “Dit is misschien ook wel een symbolische afsluiter van 2022 en het perfecte moment om op 2023 te gaan focussen. Het is een hele mooie afsluiter. Sowieso zal ik nog vaak aan afgelopen jaar terugdenken. Het was het jaar ‘van de eerste keer’: eerste keer een grote ronde, eerste Monument, eerste wereldtitel. Dat was heel uniek en dan kwam ook nog eens mijn trouwfeest erbij. Over het algemeen zal dit niet meer te overtreffen zijn, maar laat ons hopen dat er toch nog vele jaren bij in de buurt komen.”

“Het gevaar zal zijn dat de verwachtingen nu nog hoger liggen. Mensen moeten ook beseffen dat ik niet alle koersen kan winnen. Als ik dit jaar een top drie rijd in de Giro, zal ik daar even tevreden mee zijn. Ik wil het maximum eruit halen en dan zal ik tevreden zijn. Dit jaar wil ik gewoon genieten van die regenboogtrui. Nu is het moment bijna aangebroken om naar Argentinië te vertrekken om me daar volledig te richten op de koers en nog te werken aan de laatste details. 10 januari vertrekken we, nu nog even genieten met de familie, want het is een verre en lange reis. We zijn toch weer een maand weg. Een feestje zal er vanavond niet volgen. Het is al een lange dag geweest en ik zal blij zijn als ik straks in mijn bed lig.”

LEES OOK. Nafi Thiam houdt Lotte Kopecky af en is voor de vierde keer Sportvrouw van het Jaar

©  BELGA

Uitslag (punten, eerste plaatsen):

1. Remco EVENEPOEL (wielrennen) 1065 - 177

2. Wout VAN AERT (wielrennen) 617 - 12

3. Bart SWINGS (schaatsen/skeeleren) 464 - 33

4. Thibaut COURTOIS (voetbal) 299 - 3

5. Bashir ABDI (atletiek) 298 - 1

6. Matthias CASSE (judo) 142 - 1

7. Kevin DE BRUYNE (voetbal) 120 - 1

8. Stoffel VANDOORNE (autosport) 76 - /

9. Tom BOON (hockey) 55 - /

10. Arnaud DE LIE (wielrennen) 47 - 1

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen