© RTV

Nijlense Lego-fan Chris (65) bouwt mini-Legoland in woonkamer: “Het bouwen werkt therapeutisch voor mij”

Nijlen -

De woonkamer van de Nijlense Chris Van Heurck (65) staat dezer dagen nokvol met sfeervol verlichte en winters aangeklede Lego sets. Sinds ze door een ongeluk met een ontplofte kachel met haar zicht sukkelt, vond ze een nieuwe creatieve uitlaatklep in de populaire Deense bouwsteentjes. Een vraag om deel te nemen aan het eerste seizoen van Lego Masters sloeg ze destijds af. “Het moet een hobby blijven”, zegt ze.

Kristof Van Rompaey

Lego-fan Chris Van Heurck bouwt al zes jaar met de veelzijdige blokjes uit kunststof. In haar appartement heeft ze tijdelijk plaatsgemaakt voor haar favoriete sets. Ze aan elkaar bouwen tot een heus kerstdorp kostte haar ruim twee maanden tijd. “Ik heb een creatieve uitlaatklep nodig”, vertelt ze. “Ik was graag bezig met handwerk. Breien, kerstkaartjes maken, noem maar op, maar sinds ik met mijn zicht sukkel, gaat het fijnere werk niet meer. Ik krijg geen draad meer door een naald.”

Stilzitten is niet aan Chris besteed. Na een bezoek aan de Lego Store in Wijnegem kreeg ze de bouwmicrobe te pakken. Sindsdien is ze volledig verknocht. “Eerder had ik eigenlijk nooit echt Lego gezien”, zegt ze. “Toen ik opgroeide, was er thuis geen budget voor. Goedkoop is het zeker niet. Het werd toen ook vooral gezien als iets voor jongens. Bij deze bewijs ik het tegendeel als vrouw van 65 jaar”, vertelt ze al lachend. “Alle leeftijden genieten ervan.”

Taj Mahal

De Big Ben en de Taj Mahal zijn enkele pronkstukken van Chris. “Ik weet niet meer welke van de twee er uit meer stukjes bestaat, maar aan het bouwen van de Taj Mahal heb ik wel enorm veel plezier beleefd”, zegt ze. “Ik heb het gebouw nooit in het echt gezien, maar het straalt iets heel bijzonder uit. Het is absoluut een favoriet stuk.”

Aan het bouwen van de Taj Mahal beleefde Chris veel plezier. “Het straalt iets bijzonder uit”, zegt ze. © Joren De Weerdt

Sfeerlicht

Chris bouwt niet echt freestyle. Ze zet liefst bouwdozen in elkaar volgens de meegeleverde plannetjes. De manier waarop ze al haar sets aan elkaar verbond in haar woonkamer, bedacht ze natuurlijk wel helemaal zelf. “De gebouwtjes zijn ook allemaal voorzien van led-lichtjes voor de sfeer”, legt ze uit. “Die soldeerde ik allemaal aan elkaar, zodat ze met één stekker in het stopcontact kunnen. Mijn broer leerde me hoe dat moet. Een plan lezen én voor verlichting zorgen: je bent nooit te oud om iets bij te leren.”

Chris toont haar tikmachine uit Lego. © Joren De Weerdt

Chris werd jong weduwe en heeft geen kleinkinderen. “Soms komt mijn zus wel met haar 6-jarig kleinzoontje langs”, zegt ze. “Voor hem is het hier een echt speelparadijs. Ook als het kerstdorp niet opgesteld staat, ligt het hier vol met Legostraten en rijdt mijn treintje rond.”

Tot de kelder

Het vrolijke tafereel bij Chris blijft nog staan tot en met 20 januari. Ze stelt haar creatie niet open voor het grote publiek, maar vrienden en kennissen kwamen al wel gretig kijken. “Intussen staat mijn agenda al bijna tot dan vol met bezoek”, zegt ze. “Nadien gaat er een deel weer in de kast en wordt een deel afgebroken. Een aantal stukken ga ik ook van de hand doen. Ik heb echt té veel Lego in huis. Het staat zelfs tot in de kelder.”

In het Lego-dorp brandt ledlicht in de huisjes. © Joren De Weerdt

Enkele jaren geleden werd Chris gevraagd om deel te nemen aan het eerste seizoen van Lego Masters. Ze sloeg dat aanbod toen af. “Als je meedoet, dan wordt het een kwestie van moéten”, zegt ze. “Voor mij is bouwen alleen maar een therapeutische bezigheid. Ik kan er helemaal van tot rust komen. Zo’n wedstrijd op televisie is me wat te stresserend. Daarom heb ik gepast voor een deelname.”

Chris offerde haar hele woonkamer tijdelijk op om haar Lego-collectie tentoon te stellen. © Joren De Weerdt

In de toekomst blijft Chris bouwen. “Ik ga me waarschijnlijk vooral nog toespitsen op huisjes”, zegt ze. “Daar kan ik mijn ei het best in kwijt en die zijn ook het makkelijkste om weg te zetten. In principe staan ze hier in kasten achter glas.”

© Joren De Weerdt

“Bouwen met Lego brengt me tot rust”, zegt Chris. © Joren De Weerdt

De Londense Tower Bridge gebouwd uit Lego. © Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER