Tot nog toe waren er 246 ingrepen waarbij het ziekenhuis kon beslissen dat de patiënt niet hoeft te overnachten, maar meteen naar huis mag. Vanaf dit jaar zijn dat er 551. En dus verhoogt de druk op de eerstelijnszorg.
Volledig scherm
PREMIUM
Tot nog toe waren er 246 ingrepen waarbij het ziekenhuis kon beslissen dat de patiënt niet hoeft te overnachten, maar meteen naar huis mag. Vanaf dit jaar zijn dat er 551. En dus verhoogt de druk op de eerstelijnszorg. © PN

Dokter Devroey waarschuwt: “Eerstelijnszorg dreigt in te storten nu patiënten vroeger het ziekenhuis verlaten”

Van een knieprothese tot een operatie aan de appendix: vanaf nu mag je bij meer dan 500 ingrepen zonder overnachting het ziekenhuis verlaten. Dirk Devroey, decaan van de faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de VUB en professor huisartsengeneeskunde, vreest dat de eerstelijnszorg hierdoor kan instorten. Hoe veilig is het om patiënten meteen na een operatie huiswaarts te sturen? Dokter Dirk Devroey geeft antwoord.

27 reacties

  • Willy Bogaert

    1 jaar geleden
    Allemaal met een el. fiets aan huis komen zeker en een auto deur plaatsen ? Ook poetshulp ,familiehulp en verpleging van Vooruit organisatie toch dan ook . Goed bezig
  • patrick feyen

    1 jaar geleden
    Een van de is dat huisartsen quasi niet meer voltijds werken en de meeste dan nog op afspraak, vroeger had dit geen probleem geweest, nu moet je op voorhand weten wanneer je ziel wordt? En er wordt nog steeds weinig gecontroleerd of thuisverpleging nodig is, identiteitskaart inlezen en wegwezen gebeurt nog te vaak.
  • Gino Sinnesael

    1 jaar geleden
    Professor Devroey heeft 100% gelijk. 'Onze' politici beslissen in hun ivoren toren op basis van cijfers. De realiteit raakt zelfs hun kleine teen niet meer... Voor zij die nog geen enkele cent hebben bijgedragen aan ons 'sociaal' systeem, zijn Groen en Rood dè in te vullen kleuren bij verkiezingen. Het resultaat van de verkiezingen is voor vele 'traditionele' partijen... bijzaak!
  • Lutgarde Wagemans

    1 jaar geleden
    Als je geopereerd word zijn de eerste 24 uur na iedere operatie cruciaal. Als je thuis bent moet er dan iedere 2 uur thuis verpleging komen om de vitalen op te nemen. Wie gaat dat betalen? In het hospitaal bel je als er iets misgaat en verpleging komt. En als je thuis bent? Wat van pijn pompen? Hoeveel zijn er dan niet nodig? Min. Vandenbroucke denk eens goed na over je besluit.
  • Jan De Schutter

    1 jaar geleden
    Deze minister is al meermaals op zijn plaats gezet door artsen en zorgpersoneel. Duidelijk dat hij niet geschikt is voor de taak.