Luc De Vos
Volledig scherm
PREMIUM
Luc De Vos © Twitter@serhey-hayday / Photonews

Waarom verplaatst Poetin zijn kernwapens naar de Krim en Wit-Rusland? Professor Luc De Vos: “Dat wil eigenlijk maar één ding zeggen”

Rusland gaat kernwapens stationeren op de Krim en in Wit-Rusland. Sinds de start van het Russisch-Oekraïense conflict heeft Moskou al herhaaldelijk gedreigd met de inzet van kernwapens. Bereikt de nucleaire dreiging een hoogtepunt? Luc De Vos (75), professor Krijgskunde van de Koninklijke Militaire School, legt uit waarom Poetin dit doet en wat de gevolgen zijn.

43 reacties

  • duncan de baere

    12 maanden geleden
    Wit Rusland zal per ongeluk enkele kernwapens afvuren op Europa door enen of andere verzonnen terroristische rebellen groep zodat Poetin kan zeggen dat hij zelf niet verantwoordelijk is en de verantwoordelijkheid niet moet dragen . Past perfect in de Russische manier van denken en doen
  • Mia Clerckx

    1 jaar geleden
    Wat zouden de kinderen van Poetin vinden van heel dit verhaal vraag ik me af.
  • Christine Laevers

    1 jaar geleden
    Kernwapens dienen alleen om te ontmoedigen en niet om te gebruiken. Sharon Debeul heeft heel goed opgemerkt dat Oekraîene deze mededeling doet. Ze hebben wel een heel goed inlichtingensysteem maar misschien was het wel de bedoeling van Rusland om 'dat lek' te doen. Het dient alleen om verwarring te zaaien in Europa en elders. En dat lukt heel goed.
  • Gino Denil

    1 jaar geleden
    Het gaat nu over kernbommen die meer dan 100 keer krachtiger zijn dan deze destijds in Japan tijdens WOII. Bij een kernoorlog komt het er op aan om zo snel mogelijk zoveel mogelijk van het nucleair arsenaal van de tegenpartij uit te schakelen. Dat leidt meteen tot een massaal gebruik van kernwapens. En behalve de vernieling en de straling tot een nucleaire winter van meerdere jaren. Waardoor voedselproductie niet meer mogelijk is en er een massa uitsterving ontstaat.
  • Geert Tamsyn

    1 jaar geleden
    Christian Deckers, een kernaanval kan het einde van de planeet betekenen, omdat daarmee een lijn overschreden wordt, wat kan aanleiding geven tot een nucleaire escalatie.