Van tagliatelle met zalm tot noedels met crispy kip: 5 recepten die je volgende week uit de nood helpen tijdens het koken
Heb je jezelf voorgenomen om dit jaar vaker zelf te koken, maar is je inspiratie niet altijd wat het moet zijn? HLN-chefs Sandra Bekkari, Piet Huysentruyt en Jelle Beeckman presenteren naar goede gewoonte vijf heerlijke recepten om uit te kiezen. Van een veggie groentegratin tot balletjes met noorderkrieken: voor iedere eter wat wils. Smakelijk!
Maandag: tagliatelle van witte kool met spinazie en zalm van Sandra Bekkari
Sandra: “Deze tagliatelle met spinazie en zalm is een perfect receptje om het nieuwe jaar smakelijk mee te beginnen én al je goede voornemens waar te maken. Gezond genieten!”
Bereidingstijd: 40 minuten
Prijs: € 2,87
Ingrediënten voor 2 personen
• 1/2 witte kool
• 1 sjalot, fijngesneden
• 1 knoflookteen, fijngesneden
• 300 g spinazie
• 250 ml sojaroom
• 2x 150 g zalmfilet
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de kool in plakken. Leg op een bakplaat en besprenkel met olijfolie. Kruid met peper en zout. Rooster 15 minuten in de oven, leg de zalm mee op de bakplaat en laat nog 15 minuten garen of tot de kool beetgaar is.
Maak ondertussen de saus: stoof de sjalot en knoflook aan in olijfolie. Voeg de spinazie toe en laat slinken. Kruid met peper en zout. Blus met room.
Haal de kool uit de oven, maak de tagliatelle los met een vork. Meng onder de spinazie.
Serveer met de zalm. Garneer met schijfje citroen en jonge spinazie.
Tip: Ook lekker met veggie gehakt als je geen zalm eet.
Dinsdag: balletjes met noorderkrieken van Piet Huysentruyt
Piet: “Balletjes met krieken zijn een even onafscheidelijk duo als balletjes met tomatensaus. Een echte Vlaamse klassieker die bij iedereen in de smaak valt.”
Bereidingstijd: 45 minuten
Prijs: € 3,5 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
• 800 g gehakt
• 1 ei
• 1 sjalot, fijngehakt
• 4 el broodkruim
• 1 bokaal noorderkrieken op sap
• kriekenlikeur (optineel)
• boter
• 1 el vanillepuddingpoeder
• bloem
• sap van ½ citroen
• tuinkers
Zo maak je het
Meng het gehakt met het ei, de fijngehakte sjalot en het broodkruim. Rol balletjes van het gehakt en wentel ze in de bloem.
Bak de balletjes bruin en krokant in boter.
Meng het vanillepuddingpoeder met een beetje sap van de noorderkrieken. Haal de krieken uit het sap en kook het sap op met wat kriekenlikeur. Laat koken tot een dikke saus. Is de saus ingedikt? Doe er dan de noorderkrieken zelf bij, samen met het citroensap.
Serveer de balletjes met de verse saus, wat tuinkers.
Tip: Heerlijk met aardappelpuree of een snede bruin brood.
Woensdag: veggie groentegratin met appel, cheddarkaas en hazelnoten van Sandra Bekkari
Sandra: “Origineel en verrassend: knolselder in de oven. Met knolselder kan je alle kanten uit. Je kan deze groente niet alleen rauw eten, maar ook in de pan bakken of er een smeuïge puree mee maken. Deze smaaksensatie van knolselder, appel en gesmolten kaas is om duimen en vingers bij af te likken.”
Bereidingstijd: 20 minuten + 15 minuten oventijd
Prijs: € 3,5 p.p.
Ingrediënten voor 2 personen
• 1/3 knolselder
• sap van 1 citroen
• 1 appel
• 1 prei
• 250 ml sojaroom
• 1 ei
• snufje nootmuskaat
• 70 g cheddarkaas
• 1 handvol blanke hazelnoten
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 °C met de grillstand aan.
Schil de knolselder, snijd in blokjes en besprenkel met het citroensap. Doe hetzelfde met de appel.
Kook de knolselder 10 minuten in kokend water met een snufje zout en een scheutje citroensap.
Snijd de prei in ringen en stoof aan in een pan met olijfolie. Kruid met zwarte peper en een snufje zout. Verwijder uit de pan en zet even opzij.
Voeg een scheutje olijfolie toe aan de pan en bak de stukjes appel goudbruin.
Meng de sojaroom met het ei. Kruid met zwarte peper, een snufje zout en de nootmuskaat.
Rasp de cheddar en hak de hazelnoten grof.
Doe de blokjes knolselder, de appel en de prei in een ovenschaal. Overgiet met de sojaroom. Bestrooi met de cheddarkaas en de hazelnoten en gratineer 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Tip: Maak puree van de rest van de knolselder of verwerk in soep of geraspt in een salade met appel en yoghurt-mosterddressing.
Donderdag: griet met savooi en chorizo van Piet Huysentruyt
Piet: “Dit gerecht is gebaseerd op een maaltijd die ik vaak serveerde in mijn allereerste restaurant ooit. Lekker met griet, pladijs of heilbot.”
Bereidingstijd: 35 minuten
Prijs: € 2,80 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
• 400 g griet
• 12 plakjes chorizo
• 2 vellen brickdeeg
• olijfolie
• boter
• ¼ savooikool
• 6 el water
• 100 g boter
• teentje look
Zo maak je het
Snijd de savooikool in fijne reepjes en stoof ze aan in wat boter.
Snijd ondertussen 4 plakjes chorizo in kleine blokjes en stoof ze mee met de savooi. Voeg ook een teentje fijngehakte knoflook toe, laat het geheel zachtjes stoven onder een deksel. Let erop dat je de mooie kleur behoudt.
Schik de vellen brickdeeg voor je en snijd er cirkels uit van 15 cm diameter. Leg daar twee schijfjes chorizo per persoon op, samen met de vis.
Verhit wat olijfolie in een grote pan. Bak de vis op de kant van het brickdeeg tot dat mooi krokant is. Bedruppel met de hete olijfolie tot alles gaar is.
Bevochtig de savooikool met het water en werk op met de boter tot een gebonden sausje.
Tip: Je kan hier ook andere soorten vis voor gebruiken als je geen fan bent van griet.
Vrijdag: noedels met chili-olie en crispy kip van Jelle Beeckman
Jelle: “Met noedels kan je altijd alle kanten uit, en deze versie met chili-olie en crispy kip is om je vingers bij af te likken. Of tenminste: wanneer je die chili-olie niet meer aan je handen hebt plakken, anders kan dat vingers aflikken je duur komen te staan. Smakelijk!”
Bereidingstijd: 30 min
Prijs: € 3,43
Ingrediënten voor 4 personen
• 2 el sesamzaad
• 2 lente-ui
• 2 tenen look
• 1 cm gember
• 70 ml olie (neutraal)
• 3 el sojasaus
• 1 a 2 tl chilivlokken (naar wens)
• 2 el sushiazijn (of gewone azijn met water en suiker)
• verse peterselie (of koriander)
• 200 g noedels
• 250 g kip
• 2 eieren
• 100 g bloem
• 200 g panko (of cornflakes)
• 1 limoen
Zo maak je het
Begin met de kip. Snijd de kip horizontaal open zodat je twee dunnere stukken hebt. Druk de kip eventueel nog wat platter met de achterkant van een pan.
Neem 3 borden. Eentje voor de bloem, het losgeklopte ei en de panko. Haal de kip eerst door de bloem, dan het ei en dan door de panko. Druk goed aan en leg de kip op een bord. Bewaar even in de koelkast.
Snijd de lente-ui fijn en doe in een kommetje samen met wat fijngeraspte look en fijngeraspte gember. Voeg de chilivlokken, sesamzaadjes, sojasaus en sushiazijn toe.
Doe de neutrale olie in een sauspannetje en laat die warm worden. Als de olie warm is (mag niet roken), giet ze dan voorzichtig in het kommetje van de lente-ui. Roer alles door mekaar. Laat even staan.
Bak de kip krokant in een scheutje olie. Snijd vervolgens in stukken.
Kook de noedels al dente en giet af. Roer er (naar wens) wat van de chili-olie door en serveer.
Werk af met de stukjes krokante kip, nog wat verse lente-ui en verse kruiden (koriander of peterselie).
Tip: Geen tijd om chili-olie te maken? Ook de pikante saus sriracha past heerlijk bij het gerecht.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
Na Ozempic is ‘Oatzempic’ nu de nieuwste hype op TikTok om snel kilo’s te verliezen. Influencers promoten het als een simpel alternatief voor het geneesmiddel en bovendien zonder doktersvoorschrift. Maar is dit écht een wondermiddel of het zoveelste crashdieet? Wat zit er juist in? En kunnen de kilo’s er hiermee afblijven? Diëtisten Sanne Mouha en Michaël Sels nemen de nieuwe trend onder de loep: “Het is slim gezien.” -
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
-
Donderdag
Chocolademousse met bananenpuree
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
-
Woensdag
Wortel-pastinaaksoep
Pastinaak en wortel zijn veelzijdige wintergroenten. Je kan ze koken, bakken, stoven, stomen, grillen, roosteren of garen in de oven, én ze zijn ook heel budgetvriendelijk. -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”