Vlaamse advocatenorde hekelt dat advocaten van terreurverdachten “volle laag” krijgen: “Zij doen ook maar hun job”

©  BELGA

Volgens de Orde van Vlaamse Balies (OVB) krijgen de advocaten die de beschuldigden op het assisenproces voor de aanslagen van 22 maart 2016 vertegenwoordigen, verwijten en zure reacties over zich heen. “Schiet niet op de advocaten, zij doen ook maar hun job”, zegt de beroepsorganisatie van de Vlaamse advocaten.

gjs
Bron: BELGA

De OVB beseft dat het assisenproces “wonden openrijt bij de slachtoffers en hun nabestaanden” en zegt te begrijpen dat “mensen het moeilijk hebben met advocaten die de beschuldigden en hun vermeende medeplichtigen bijstaan”. Zeker wanneer zij procedureargumenten inroepen.

LEES OOK. “‘Sorry dat ik u stoor’, zei ze, terwijl ze daar lag, doorboord door een staaf”: hulpverleners getuigen over dag van de aanslagen op terreurproces

Maar de advocaten doen “niet meer of niet minder” dan hun job, benadrukt OVB-woordvoerder Sofie Demeyer. “Dat houdt in: mensen verdedigen, hoe erg het ook mag zijn wat ze hebben gedaan”, zegt ze. “Een advocaat verdedigt mensen die misdaden begaan, maar niet de misdaden zelf. Je mag die advocaten dus niet vereenzelvigen met wat de terreurverdachten gedaan hebben.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen