Pensioenspaarfondsen kenden in 2022 hun slechtste jaar sedert de financiële crisis van 2008. Geld- en beursexpert Pascal Paepen legt uit wat dat betekent voor uw portemonnee.
Volledig scherm
PREMIUM
Pensioenspaarfondsen kenden in 2022 hun slechtste jaar sedert de financiële crisis van 2008. Geld- en beursexpert Pascal Paepen legt uit wat dat betekent voor uw portemonnee. © Getty Images, Steven Richardson

“De echte verliezers zijn de Belgen die nooit beleggen en enkel cash bezitten”: expert Pascal Paepen zegt wat u moet doen na barslecht jaar voor pensioenspaarders

De gemiddelde Belgische pensioenspaarder heeft vorig jaar 16 procent verlies geleden. HLN kondigde dat totale verlies van 4 miljard euro vorige maand al aan, en ook een nieuwe berekening van Infront en ‘De Tijd’ komt tot dat resultaat. Een zoveelste klap voor de portemonnee van de hardwerkende Vlaming, zo lijkt het op het eerste gezicht. Al ziet onze financiële expert Pascal Paepen dat anders. Hij legt haarfijn uit wat u moet doen als uw pensioen in zicht is en wat als het nog veraf is. Is het interessant om te veranderen van fonds? Of over te stappen naar een pensioenspaarverzekering?

86 reacties

  • DANIEL RONSMANS

    1 jaar geleden
    Ik begrijp het allemaal niet goed, experten zeggen je moet beleggen, maar hoe komt het dat deze mensen nog altijd werken. Zij die beleggingen prediken die zouden toch al steenrijk moeten zijn.
  • Geert Tamsyn

    1 jaar geleden
    Als het tegenvalt, wacht je gewoon tot het weer meevalt.
  • LOUIS HOFMANS

    1 jaar geleden
    En als het tegenvalt legt Paepen dan bij ?
  • An Vanden Bossche

    1 jaar geleden
    Voor de lange termijn hebben we gewoon eens gekeken wat de rijkste mensen doen en dat zijn hun ondernemingen. Het zijn niet de grootgrondbezitters die op die lijst staan. Soms staan die ondernemingen beursgenoteerd en kan je voor weinig geld aandelen kopen en dus meedoen. De prijs stijgt en daalt, maar na al die jaren is het toch een pak meer. Ook de dividenden zijn een pak hoger en dat komt goed binnen.
  • Michel Peter

    1 jaar geleden
    Zegt een speculant door dat select clubje "speculanten" (is dat eigenlijk wel een beroep?)betalen we al 15 maanden de hoofdprijs voor vanalles en nog wat.