Op verschillende plaatsen buiten Iran is al geprotesteerd tegen de executies, zoals hier in Keulen.

Twee jongemannen opgehangen in Iran na dood veiligheidsagent: "Executies om betogers tegen regime af te schrikken"

In Iran zijn opnieuw twee betogers tegen het regime geëxecuteerd. Twee jongemannen zouden, volgens de officiële aanklacht weliswaar, verantwoordelijk zijn voor de dood van een veiligheidsagent en zijn opgehangen. Een van de twee is een karatekampioen voor wie de ouders in een speciale videoboodschap nog genade hadden gevraagd. Er zijn nu al vier betogers geëxecuteerd in Iran, verschillende landen reageren met afschuw.  

Het was een droog nieuwsbericht van het nieuwsagentschap IRNA dat het nieuws van de dubbele ophanging bevestigde. Hiermee zijn nu al vier mensen opgehangen na uit de hand gelopen protesten tegen het harde regime in Iran. Na de dood van een jonge vrouw vorig jaar zijn in het hele land massale protesten uitgebroken. De vrouw was opgepakt door de zedenpolitie omdat ze haar hoofddoek niet correct zou hebben gedragen, en overleed tijdens haar verblijf in de cel. Het bracht een hele golf van protesten op gang die het regime op zijn grondvesten deden daveren. 

Tijdens een van die protesten kwam een man van de Iraanse veiligheidsdiensten, een lid van de paramilitaire groepering Basij, om het leven. In die zaak zijn nog drie andere betogers ter dood veroordeeld. Elf anderen kregen een gevangenisstraf. 

"Schijnprocessen om betogers af te schrikken"

Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International zou het Iraanse regime nog voor 26 anderen de doodstraf willen vorderen. Amnesty heeft het over schijnprocessen, bedoeld om betogers af te schrikken en zo het volksprotest onder controle te krijgen. "Geen enkele van de terdoodveroordeelden heeft zich correct kunnen verdedigen en heeft zelf een advocaat kunnen kiezen. In plaats daarvan kregen ze een advocaat toegewezen door de overheid, die niet veel moeite deed om hen te verdedigen", zeggen mensenrechtenorganisaties. 

Karatekampioen opgehangen ondanks emotioneel pleidooi

De mannen die vandaag opgehangen zijn, zouden bovendien tot bekentenissen zijn gedwongen. Volgens de advocaat van een van hen is zijn cliënt gemarteld. 

De opgehangen mannen zijn de 22-jarige karatekampioen Mohammed Mehdi Karami en de 39-jarige Mohammed Hosseini. De vader en moeder van de Koerdische karatekampioen hadden twee weken geleden nog een video gemaakt om genade te vragen voor hun zoon.

De executies zijn nog maar het topje van de ijsberg. Tijdens de protesten zelf zijn volgens mensenrechtenorganisatie HRANA al honderden betogers gedood door de veiligheidsdiensten, onder wie 70 minderjarigen. Tegelijk zouden 68 veiligheidsagenten omgekomen zijn. Bijna 20.000 betogers zouden zijn opgepakt.

BEKIJK - Ouders karatekampioen smeekten om hun zoon te sparen:

Videospeler inladen...

Gaat nieuwe politiechef nog scherper optreden?

Intussen heeft het regime ook een nieuwe nationale politiechef aangesteld. Ayatollah Ali Khamenei heeft gekozen voor Ahmad Reza, een hardliner. De VS kondigde in 2010 sancties af tegen Reza voor het schenden van mensenrechten. Hij heeft zich eerder herhaaldelijk uitgesproken voor een (nog) strikt(er) toezicht op de kledingvoorschriften in het land. 

Executies zijn al veroordeeld: "Weerzinwekkend"

Intussen komen de eerste afkeurende reacties binnen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly noemde de nieuwste executies "weerzinwekkend" en roept het Iraanse regime op om "meteen het geweld tegen de eigen bevolking te stoppen". 

Vanuit Parijs komt een vergelijkbare reactie. Frankrijk noemt de executies ontluisterend. Gelijkaardige commentaar komt er uit Washington. "Wij veroordelen in de sterkste bewoordingen het showproces en de executie in Iran van Mohammad Mehdi Karami en Mohammad Hosseini", twittert een Amerikaanse diplomatieke woordvoerder.

Meest gelezen