VIDEO. Heersenaar schrijft ode aan oudste kerkklokje van België

De oudste nog actieve kerkklok van België vind je in de Sint-Annakerk van Mechelen-Bovelingen (Heers). Het Sint-Annaklokje werd in 1314 gemaakt en werd vernoemd naar de patroonheilige van de parochiekerk van Mechelen-Bovelingen, de heilige Sint-Anna.

Tom Mas

De klok luidt nog steeds elke dag, maar de betekenis die de Sint-Annaklok heeft voor de bewoners van het dorp dreigt door de vergrijzing in de vergeethoek te belanden. Jos Schoefs, voorzitter van de kerkfabriek van Mechelen-Bovelingen, wil dat niet laten gebeuren en schreef een ode aan de klok. Wij haalden hem voor de camera voor een voordracht.

Het volledige dossier over de kerkklokken in Limburg lees je dit weekend in Het Belang van Limburg.

De ode aan het Sint-Annaklokje:

Wat hangt gij toch onwennig,Hoog in een veel te grote torenGij oudste aller klokken,.Moegeluid of moedeloos,Vergrijsd, gescheurd of krakendVan een reis door eeuwen heen.

Geboren in de tijd der gulden sporen,Slepen uw klanken hoog door de luchtEn blazen de weemoed naar de hoekenIn een sluimer van doodstille rust.

Als een wiegend verhaal zandstraalt gijDe muur van mijn herinnering,Met de overgave van een speelse dolfijnEn spoort mijn dorp naar eeuwig licht.

Ik loop op de ladder van uw tonen.Opgejaagd als een hindeDoor een bos van wilde dromen,Op zoek naar de mare die gij mij verhaalt.

Het maakt mij droef, het maakt mij blij,Gij doet mij kleuren als het licht,Maar telkens schept het een verbazingDie duikelt als een salto om je as.

In de zon van mijn gewoonte wacht ikOp het Angelus-getingel dat niemand nog beroert,Enkel droefheid valt nog te onderdrukkenBij het traagzaam stappen naar het graf.

Wij willen U nu die rust wel gunnenIn de wind van overvolle bloesemsMaar het weerlicht weerkaatst telkens de herinneringEn vlecht een ladder tot de hemel.

Mijn alter-ego roept om wraakWant ik voel de gouddraad die Gij draagt.Zullen wij dan maar glimlachen naar de maan,Als zelfs de nacht zijn wachters niet meer kent.

Jos Schoefs, voorzitter kerkfabriek Mechelen-Bovelingen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer