©  BELGA

Kwieke dribbels en een goeie linkervoet: Union heeft met Casper Terho een extra troef ter beschikking

Union sloot de eerste seizoenshelft met glans af: tweede plaats in de Jupiler Pro League, groepswinnaar in de Europa League en een plekje in de kwartfinales van de Croky Cup. En alsof het nog niet sterk genoeg was, heeft Union er sinds 1 januari een extra troef bij: Casper Terho. Maak kennis met de 19-jarige Finse jeugdinternational.

Thomas Cami

In september zette Casper Terho zijn krabbel al onder een contract van 3,5 seizoenen met optie op een extra jaar bij de Brusselse vicekampioen. Een vreemde timing, zou je kunnen denken, maar in Finland loopt de competitie dan al ten einde. Casper Terho was er een van de smaakmakers: bij kampioen HJK Helsinki ontpopte hij zich namelijk tot een sterkhouder.

Beginnen doen we echter bij het begin: op zijn 17de maakt een piepjonge Casper Terho zijn debuut in de hoofdmacht van de Finse topclub. Met zijn vinnigheid en kwieke dribbels maakt hij indruk: al snel wordt hij opgeroepen voor de beloften van het Finse nationale team. Terho staat bekend om zijn sterke linkervoet, zijn een-op-een-acties en hij houdt van combineren in de kleine ruimte.

Vooral in 2022 – het meest recente seizoen in Finland – komt Terho tot zijn recht: hij dwingt een basisplaats af bij Helsinki en heeft zijn aandeel in de titel van zijn club. In 16 van de 22 wedstrijden in de competitie startte hij, goed voor vier goals en vier assists. Hij was, op de keeper en enkele meer ervaren spelers na, de speler die de meeste minuten mocht maken bij Helsinki.

Zijn prestaties bleven dan ook niet onopgemerkt en Union liet – mede dankzij een sterk datasysteem – zijn oog vallen op de Finse vleugelspeler. En de Brusselaars lieten er geen gras over groeien: in september, twee weken nadat hij kampioen werd met Helsinki, zette Terho al zijn krabbel onder een contract. “Het is een speler met interessante kwaliteiten en een goeie linkervoet. En ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij wel al wat ervaring op de teller”, was coach Karel Geraerts meteen blij met zijn nieuwste versterking. Het enige nadeel: Terho moest nog wachten tot 1 januari vooraleer hij speelgerechtigd was bij Union: de Belgische transferperiode was namelijk al gesloten.

©  BELGA

Polyvalent

Terho ging intussen al mee op winterstage met Union en speelde er al mee in de oefenwedstrijd tegen Angers (3-2 winst). Of hij al klaar is om tegen Anderlecht minuten te maken, valt af te wachten. “Het is aan mij om te beslissen of hij al klaar is om op de bank te zitten”, aldus Geraerts, die wel lovend was over zijn aanwinst. “Hij toont goeie dingen en heeft een interessant profiel dat we nog niet hadden: als linksvoetige speler houdt hij ervan om op rechts te spelen en dat is nieuw in onze groep. Hij kan dus op rechts spelen zoals Nieuwkoop, maar hij kan ook perfect op links staan”, aldus de 41-jarige Limburger, die dankzij de komst van Terho wat meer rotatiemogelijkheden heeft op de wingback-posities.