In dit huis in Castrop-Rauxel vond gisteren de huiszoeking plaats
AFP or licensors

Duitse politie verijdelt mogelijk chemische aanslag, geen giftige stoffen gevonden bij huiszoeking

Duitse antiterreurdiensten hebben een Iraniër opgepakt die ervan verdacht wordt dat hij een aanslag voorbereidde. De 32-jarige Iraniër werd verdacht van het bezit van cyanide en ricine. Vooral die laatste stof kan dienst doen als chemisch wapen. Gisterenavond werd een huiszoeking bij de man uitgevoerd, maar daar zijn geen giftige stoffen gevonden.

Volgens een gezamenlijke mededeling van het parket van Düsseldorf en de politiediensten van Recklinghausen en Münster was er bij de verdachte sprake van islamistische motieven.

De verdachte werd opgepakt in Castrop-Rauxel, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De Iraniër zou in het bezit zijn geweest van de giftige (en dodelijke) stoffen ricine en cyanide, al zijn die niet gevonden bij een huiszoeking. Volgens de politie is niet duidelijk hoever de voorbereidingen voor de aanslag stonden. Ook is niet bekend of er al een concreet doelwit was voor de aanval.

Naast de Iraniër is er een tweede verdachte opgepakt. Welke rol die had, blijft voorlopig onduidelijk. De tip over de mogelijke aanslag kwam van een Amerikaanse veiligheidsdienst.

Ricine beschouwen de autoriteiten als een chemisch wapen. De stof bestaat in drie vormen: vloeibaar, kristalvormig en poedervormig. Experts achten ricine geschikter voor het doden van individuen dan voor grote groepen. Er bestaat geen tegengif voor ricine, enkel de symptomen kunnen bestreden worden. Die zijn onder meer griepachtig met long- en hartproblemen tot gevolg. 

In 2019 slaagde de FBI erin een ricinebrief gericht aan oud-president Barack Obama te onderscheppen. In 1978 was er de zogenoemde "paraplumoord" waarbij de Bulgaarse dissident Georgi Markov omkwam. De man stond te wachten op de bus toen hij in zijn been geprikt of geschoten werd met een paraplu. In het kogeltje bleek ricine te zitten. Markov overleed drie dagen later.

Meest gelezen