Duitse politie pakt 32-jarige Iraniër op die aanslag met biologisch wapen plande: geen giftige stoffen gevonden

Een 32-jarige Iraniër die verdacht wordt van de voorbereiding van een “islamistische” aanslag met cyanide en ricine, is opgepakt in het westen van Duitsland. Dat hebben de Duitse autoriteiten zondag bekendgemaakt. Bij een huiszoeking in zijn woning werden geen giftige stoffen gevonden.

gjs
Bron: BELGA

De woning van de man in Castrop-Rauxel, zo’n 15 kilometer ten noordwesten van Dortmund in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, werd in de nacht van zaterdag op zondag doorzocht om eventuele giftige stoffen te vinden die dienden om een aanslag mee te plegen, aldus het parket en de politie van Münster in een persbericht. Er werden uiteindelijk geen giftige stoffen gevonden, aldus een woordvoerder van het parket van Düsseldorf zondag.

Uiterst giftig

Volgens de regionale minister van Binnenlandse Zaken, Herbert Reul, hadden de autoriteiten ernstige aanwijzingen ontvangen die ertoe leidden dat de politie ‘s nachts moest optreden. De Duitse krant Bild meldde dat de federale recherche de verdachte op het spoor zou zijn gekomen na een tip van een “bevriende” buitenlandse inlichtingendienst.

De Iraniër wordt “verdacht van de voorbereiding van een ernstige gewelddaad die de staatsveiligheid bedreigt door het verkrijgen van cyanide en ricine met het oog op het plegen van een aanslag van islamistische aard”, verduidelijken de rechercheurs. Het gaat om een aanhanger van een soennitische islamistische terreurgroep die volgens Duitse veiligheidsbronnen niet handelt in opdracht van de Iraanse autoriteiten.

Ricine is een uiterst giftige stof die door het Robert Koch Instituut, het Duitse federale gezondheidsinstituut, als biologisch wapen is ingedeeld en die wordt gewonnen uit de zaden van de ricineplant. Er kan een dodelijk gif van gemaakt worden, net als cyanide.

Ook broer opgepakt

Zijn broer, die toevallig ook in het appartement in Castrop-Rauxel was toen de politie de verdachte arresteerde, was bekend bij de politie maar niet in verband met islamistisch terrorisme. Het is nog onduidelijk of hij op de hoogte was van de veronderstelde aanslagplannen. De broers zouden beiden sinds 2015 in Duitsland zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer