De Vlaamse Landmaatschappij en provincie Antwerpen willen de oude hoevegebouwen afbreken en alle verhardingen volledig afgraven. © RR

Oude hoeve verdwijnt voor betere waterhuishouding

Geel -

Een leegstaande boerderij tegenover het Geelse natuurgebied De Zegge verdwijnt wellicht later dit voorjaar, terwijl ook alle verhardingen weer worden opgebroken. Dat moet de waterhuishouding in het gebied verbeteren.

Hans Otten

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) kocht in 2021 al de leegstaande hoevegebouwen en stallingen op de hoek van de Roerdompstraat en een doodlopende kasseibaantje in Geel-Ten Aard. Samen met de provincie Antwerpen heeft VLM nu een sloopvergunning aangevraagd voor alle gebouwen en verhardingen. Het terrein wordt daarbij ook tot op originele hoogte afgegraven. Het doel is om zo extra buffercapaciteit te creëren.

De waterhuishouding in dit gebied is erg complex. Natuurgebied De Zegge mag niet droog staan om het ecosysteem te laten overleven, terwijl de landbouwers aan de overkant van de Roerdompstraat voldoende water moeten hebben voor hun gewassen. Maar ook niet te veel, want enkele zomers geleden liepen grote oppervlaktes landerijen onder toen de Kleine Nete overstroomde. De afbraak van de verkommerde hoeve moet zo weer open ruimte maken met extra mogelijkheden voor infiltratie en waterbuffering.

Het is de provincie Antwerpen die na het bekomen van de vergunning de werkzaamheden uitvoert. “Naast de waterloop het Vijzelloopje komt ook een bijkomende bufferzone voor waterberging”, klinkt het. “Dankzij deze ingrepen kan het regenwater opnieuw in de grond dringen om het grondwater aan te vullen en zo verdroging tegen te gaan. Door de opgehoogde grond weg te nemen, komt er meer buffervolume beschikbaar bij overstromingen. Dat leidt ertoe dat het risico op ernstige wateroverlast kleiner wordt. Na de werken worden de percelen voorlopig ingericht voor landbouwgebruik.”

De partners omschrijven het gebied van De Zegge als “een labo voor toekomstgericht waterbeheer waar we door voortdurende evaluatie de waterhuishouding kunnen optimaliseren”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER