2023 Kyodo News

Eenzijdig kerstbestand in Oekraïne afgelopen, maar vijandelijkheden eigenlijk nooit gestopt

In Oekraïne is de oorlog hervat nadat het eenzijdig Russisch kerstbestand is afgelopen, maar eigenlijk werd het nooit echt stil aan het front. Rusland claimt intussen dat het 600 Oekraïense militairen zou hebben gedood bij een raketaanval in Kramatorsk, maar dat ontkent de burgemeester van de stad. Volgens hem vielen bij die aanval geen slachtoffers. Ook persagentschap Reuters heeft de locatie bezocht en geen bewijzen gevonden voor de Russische claims.

Meteen na middernacht voerde Rusland opnieuw bombardementen uit in het oosten van Oekraïne. Volgens de lokale autoriteiten viel daarbij zeker een slachtoffer. Daarmee kwam er een einde aan het 36 uur durende staakt-het-vuren dat Rusland eenzijdig had afgekondigd ter gelegenheid van het orthodoxe kerstfeest. 

Ook in de stad Bachmoet in de regio Donetsk wordt opnieuw hevig gevochten. Tegelijkertijd heeft Oekraïne volgens Russische bronnen twee warmtekrachtcentrales beschadigd in Russisch gecontroleerd gebied. Ook daar zijn wellicht slachtoffers gevallen.

De voorbije dagen vierden zowel de Russen als de Oekraïners het orthodoxe kerstfeest. De patriarch van de Russisch-orthodoxe kerk sprak zijn steun uit voor de oorlog in Oekraïne.

Het zogenaamde kerstbestand werd door de Oekraïners niet gerespecteerd. Zij zagen het als een list van de Russen om zich te kunnen herbewapenen en te reorganiseren. De voorbije dagen was er in Oekraïne dan ook geregeld artillerievuur te horen aan het front in het oosten. 

Volgens Rusland 600 doden, volgens Oekraïne geen

Het Russische ministerie van Defensie beweert intussen dat het meer dan 600 Oekraïense soldaten zou hebben gedood bij een grote raketaanval in Kramatorsk in Oost-Oekraïne. Het zou gaan om een gebouw waar volgens Russische inlichtingen tijdelijk zowat 1.500 Oekraïense soldaten sliepen.

De Russische claim wordt ontkracht door persagentschap Reuters. Hun reporters hebben de vermeende plaats van de aanval bezocht, maar hebben geen bewijzen gevonden van de Russische beweringen. Geen van de aangewezen gebouwen leek rechtstreeks te zijn geraakt door Russische raketten of ernstig te zijn beschadigd. Er waren ook geen sporen dat er recent soldaten hadden verbleven. En waren ook geen sporen van lichamen of bloed.

De burgemeester van Kramatorsk erkende eerder op Facebook dat er een Russische aanval op zijn stad was afgelopen nacht. Daarbij zouden 2 scholen en 8 woonblokken zijn beschadigd, maar er zouden volgens de burgervader geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Meest gelezen