Videospeler inladen...

"Op enkele uren van akkoord met Engie", zei MR-voorzitter Bouchez, maar onderhandelingen over verlenging van 2 kernreactoren nog niet afgerond 

De federale regering staat op enkele centimeters van een akkoord met Engie over de verlenging van de jongste twee kerncentrales. Dat heeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez gezegd in een vooropname voor "De zevende dag". Volgens Bouchez is een akkoord een kwestie van uren, niet noodzakelijk van dagen. Eén van de heikele punten in de onderhandelingen is wie zal betalen voor de berging van het kernafval. Bouchez benadrukt dat het akkoord evenwichtig moet zijn en dat Engie een deel van de kosten zal dragen. Er is onderhandeld tot vanavond laat en dat wordt morgen voortgezet.

De deal over de verlenging van Doel 4 en Tihange 3 moest normaal gezien ten laatste op zaterdag 31 december worden afgerond. In die deal moesten de precieze voorwaarden staan om de twee jongste kernreactoren in ons land, Doel 4 en Tihange 3, na 2025 nog tien jaar langer open te houden. Maar er lagen nog stevige struikelstenen op het pad van de onderhandelaars. Zo was er nog steeds geen duidelijkheid over de kosten voor de berging van het nucleair afval, een hoofdeis van Engie Electrabel om tot een akkoord te komen. De deadline werd dus niet gehaald. 

Maar volgens Georges-Louis Bouchez komt er vandaag dan toch nog witte rook. "We staan op enkele centimeters van de eindmeet, op enkele uren van een akkoord met Engie", vertelt hij vanop de nieuwjaarsreceptie van zijn partij in een videoverbinding aan "De zevende dag". 

"Het is hoog tijd", klinkt het. "De deadline was 31 december, vandaag zijn we 39 december." Bouchez benadrukt dat het akkoord evenwichtig moet zijn en dat Engie een deel van de kosten zal dragen.

BEKIJK - "We staan op enkele centimeters van de eindmeet", zegt Georges-Louis Bouchez in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Ook bij premier Alexander De Croo (Open VLD) was te horen dat de eindsprint is ingezet en dat juristen de teksten nog aan het uitkammen zijn. Vanavond verneemt VRT NWS dat de onderhandelingen morgen worden voortgezet.

De regering wil ook dat Engie garandeert dat Doel 4 en Tihange 3 in november 2026 klaar zullen zijn om langer te draaien. 

Belangrijke jaren voor de boeg

De twee jongste kerncentrales zullen open blijven om mee de energiezekerheid te garanderen de komende jaren, terwijl de andere kerncentrales sluiten. Maar zelfs als ze openblijven, zullen ze tijdelijk dicht moeten om ze voor te bereiden op het extra werk. Daarom wordt 2025 een belangrijk jaar, omdat dan (voor even) alle kerncentrales stil zouden liggen

Intussen werkt België verder aan de uitbreiding van het aanbod van hernieuwbare energie, en zullen ook gascentrales kunnen worden ingezet bij een dreigend energietekort.  

Meest gelezen