SEIZAVISUALS

Recordaantal naamsveranderingen en geslachtswijzigingen in 2022

Nooit eerder lieten zoveel mensen hun voor- of familienaam aanpassen als in 2022. Ook het aantal wijzigingen van de genderregistratie blijft stijgen, zo meldt De Zondag.

Het voorbije jaar besloten heel wat mensen om hun naam te laten veranderen. Zowel op het vlak van voor- als familienaam was 2022 een absoluut recordjaar. In totaal 5.104 landgenoten klopten aan bij hun gemeente of stad om hun voornaam te wijzigen, 1.120 mensen kozen een nieuwe achternaam.Ā 

De records zijn geen toeval. Sinds 2018 zijn de procedures om de naam te laten veranderen heel wat versoepeld. Jaar na jaar maken steeds meer mensen daar gebruik van.Ā Wie zijn voornaam wil laten veranderen, kan hiervoor terecht bij de burgerlijke stand in de gemeente of stad waar je ook gedomicilieerd bent.Ā De hele procedure duurt normaal maximaal drie maanden. Om de familienaam te wijzigen, zijn de voorwaarden strenger. De aanvraag moet goed gemotiveerd zijn.Ā Die procedure neemt gemiddeld 6 Ć  12 maanden in beslag.

Ook voor het aantal wijzigingen van de genderregistratie in de burgerlijke stand was 2022 een recordjaar. In totaal 569 personen lieten hun geslacht aanpassen van man naar vrouw of van vrouw naar man. Het zijn voornamelijk 18- tot 29-jarigen die deze beslissing nemen.

Meest gelezen