Marc Van Ranst: "De jaarlijkse boosters worden voor niet-risicogroepen binnenkort comfortvaccins.”
Volledig scherm
PREMIUM
Marc Van Ranst: "De jaarlijkse boosters worden voor niet-risicogroepen binnenkort comfortvaccins.” © Getty Images / Photo News

INTERVIEW. Marc Van Ranst over hoe corona, griep en RSV aan te pakken: "Mensen zijn vergeten wat een verkoudheid is”

De voorbije weken zette het trio corona, griep en RSV onze zorg onder druk. Wat mogen we, nu de scholen heropenen en we terug gaan werken, de komende weken en maanden verwachten? En komen er nog nieuwe maatregelen? Viroloog Marc Van Ranst is er vrij gerust in: “Ik verwacht geen gezondheidsinfarct, dankzij mensen die instinctief simpele voorzorgen nemen. En dat we immuniteit zouden kwijtgespeeld zijn door de maatregelen, is zever.”

16 reacties

  • oswald billiet

    1 jaar geleden
    Ik heb vijf prikken gehad en wacht gewoon af. Ofwel ben ik beschermd ofwel niet. Maar ik ben tevreden dat Marc niet staat te springen om hardere maatregelen. Soms ging men te ver. Ik herinner mij de concerten waar de musici van snaarinstrumenten met mondmaskers op zaten te spelen. Een muzische vloek. Totale onzin.
  • Wendy Vandereyken

    1 jaar geleden
    Voor corona maakten we ons nooit zorgen om de griep. Het is maar een griepje zeiden we toen. Nu is iedereen er plots bang van geworden. Het lijkt wel alsof we nooit meer met één of andere infectie mogen besmet worden of we gaan eraan dood. Zelfs wie een gewone verkoudheid heeft wordt nu vreemd bekeken, terwijl het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld is.
  • Sonja VanDeWiele

    1 jaar geleden
    Ik ben VPK in WZC, bijna met pensioen en weinig ziek. Ik heb enkel. mondmaskers gedragen wanneer en waar het moest. Iedere herfst en winter zijn er luchtweg, maag-en darminfecties, telkens zitten VPK en VZ er middenin, maar een gezond mens heeft een natuurlijk afweersysteem en kan dit versterken door beweging in buitenlucht, voldoende ventilatie huis, deftige voeding.. . Contactverbod, mondmaskers, overdreven handen ontsmetten, koude niet verluchte huizen komt onze weerstand niet ten goede.
  • Marc Wouters

    1 jaar geleden
    Wat bepaald grappig is, is het feit dat de meeste dragers van modnkapjes deze dragen om zichzelf te beschermen terwijl die daar niet voor helpen, terwijl de hoesters en proesters een mondkapje zouden moeten dragen maar dat niet doen.
  • Johan De Dobbeleer

    1 jaar geleden
    Als je serieus verkouden bent blijf je thuis, mensen betalen op restaurant veel geld en dat s niet om een zware verkoudheid op te lopen. Vele zware verkoudheden van de afgelopen weken waren en zijn corona besmetting Je moet wel het lef hebben je te testen...