TT NEWS AGENCY

Zweedse premier over toetreding tot NAVO: "Turkije stelt eisen die we niet kunnen inwilligen"

De Zweedse premier Ulf Kristersson heeft er alle vertrouwen in dat Turkije uiteindelijk zal instemmen met de toetreding van Zweden tot de NAVO. Tegelijk zegt hij ook dat hij niet kan tegemoetkomen aan alle eisen die Turkije stelt om die toetreding goed te keuren. Vorig jaar hebben Zweden, Finland en Turkije een akkoord gesloten om de toetreding van de eerste twee landen tot het westerse bondgenootschap mogelijk te maken, maar Turkije verbindt daar een aantal voorwaarden aan. 

"Turkije bevestigt dat wij hebben gedaan wat we moeten doen, maar zegt ook dat het dingen wil bereiken die we niet kunnen bieden", zegt premier Ulf Kristersson. 

Al sinds mei vorig jaar blokkeert Turkije de toetreding van Zweden en Finland. Turkije wil dat Zweden een journalist uitlevert die Turkije is ontvlucht vlak na de mislukte coup daar in 2016. Volgens Turkije is de man een prominent lid van de Gülen-beweging, de beweging van een islamitische prediker die de Turkse president Erdogan verantwoordelijk houdt voor die couppoging. Ankara beschouwt de Gülen-beweging als een terreurgroep.

Enkele dagen geleden heeft het Zweedse Hooggerechtshof beslist dat de journalist niet uitgeleverd mag worden. Dat zou de toetreding tot de NAVO weer kunnen bemoeilijken.

De Zweedse en Finse vraag om tot de NAVO toe te treden is een rechtstreeks gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. Beide noordelijke landen liggen dicht bij Rusland, Finland heeft er zelfs een lange grens mee, en ze vrezen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne voor hun eigen veiligheid.

Meest gelezen