© Frank Meurisse

Izegem mag zich in 2023 Dorp van de Ronde noemen

Izegem wordt in april Dorp van de Ronde. Elk jaar krijgen slechts enkele gemeenten of steden die titel voor de Ronde van Vlaanderen. In april zal de wielerklassieker ook dwars door Izegem passeren. "Het wordt een geweldig wielerjaar", zegt burgemeester Bert Maertens.

"Izegem wordt straks Dorp van de Ronde", kondigde burgemeester Bert Maertens (N-VA) trots aan tijdens de nieuwjaarsreceptie die plaatsvond op de Grote Markt. In april Vlaanderens Mooiste dwars door Izegem rijden. Daarnaast heeft de stad nog heel wat in petto voor wielerliefhebbers. "We organiseren natuurlijk ook de gewoonlijke koersen zoals Izegem Koers, en ook het Belgisch Kampioenschap wielrennen op de weg binnen zal hier landen op 25 juni".

Het zal op 2 april 2023 bijna een decennium geleden zijn dat de Ronde nog eens door het centrum van Izegem reed — de vorige keer was in 2014. Tijdens de andere edities reden de renners enkel langs de Rijksweg. "De renners zullen in april vanuit Meulebeke naar de Ardooisestraat rijden. Vervolgens rijden ze langs de Vijfwegen over de Centrale Brug, de Korenmarkt. Ten slotte verlaten de renners het centrum via de Nieuwstraat en Burgemeester Vandenbogaerdelaan", legt Maertens uit.

 "Omdat de Ronde afwisselend vertrekt vanuit Antwerpen en Brugge, is het nu mogelijk voor ons om Dorp van de Ronde te worden. Het moet dan ook een totaalspektakel worden waarbij we de plaatselijke horeca betrekken. Rond 11 uur zouden de renners moeten passeren, dus er is genoeg tijd voor een après-Ronde", lacht de burgemeester. "Het wordt dus absoluut een wielerjaar voor Izegem", besluit hij.

Meest gelezen