De Titanic
Volledig scherm
PREMIUM
De Titanic © Bettmann Archive

“Een poging om de verzekering op te lichten”: de ijsberg was niet de enige boosdoener in het zinken van de Titanic

FILMDat het ‘onzinkbare schip’ Titanic in de nacht van 14 op 15 april 1912 op de bodem van de oceaan zou belanden, had niemand zich vooraf kunnen inbeelden. Of is het niet dé Titanic die zonk? 25 jaar nadat de veelgeprezen film over de tragedie in première ging, doen nog steeds verschillende - en soms wilde theorieën - de ronde. Want was de Titanic eigenlijk niet de eerder gecrashte Olympic? Hoe zat dat met die brand in het ruim? En waarom kreeg de bemanning geen verrekijkers?

6 reacties

  • Axel Italis

    1 jaar geleden
    Schattig de reacties, is onderzocht. Brand was in bunker 6. Kon je niet blussen, je kan alleen de kolen zo snel mogelijk in de ketels verwerken. Het metaal was inderdaad mogelijk verzwakt, maar bunker 6 is achter de scheur vd ijsberg. Het kan, blijft speculatie. Brand kolen gebeurde vaak op stoomschip.
  • Dirk Dieleman

    1 jaar geleden
    Iedereen weet dat een kolenbrand de echte oorzaak is, die verzwakte de wanden van het onzinkbaar schip. De ijsberg was de druppel die de emmer deed overlopen met het bekende resultaat. Omdat deze niet te blussen is besloot men deze te laten uitbranden en de reis gewoon te laten doorgaan, dit onder druk van de aandeelhouders en het overkop gaan van het bedrijf (Ook onder druk van de concurrentie!) als de reis uitgesteld werd.
  • Gino Verstraete

    1 jaar geleden
    Ze wisten al voordien dat het schip ging zinken dat was zo klaar lijk pompwater
  • Feline Noé

    1 jaar geleden
    Een frontale botsing met de ijsberg zou de Titanic gered hebben. Dan gingen er minder compartimenten onder water 1 of 2 max en zou die zeker kunnen blijven drijven en varen met een kleine herstel of achteruit tot een dok.
  • kif willaert

    1 jaar geleden
    4 rokende schoorstenen op de foto .Zeer straf , wetende dat de Titanic maar 3 motoren had en dus ook maar 3 rokende schoorstenen kan hebben. De 4de schouw was gebouwd voor het uitzicht en om keuken en ventilatielucht af te voeren.