Honderden aanhangers van ex-president Bolsonaro opgepakt na bestorming van Braziliaanse overheidsgebouwen

In de Braziliaanse hoofdstad Brasilia hebben duizenden aanhangers van ex-president Jair Bolsonaro gisteren het parlementsgebouw, het werkpaleis van de president en het Hooggerechtshof bestormd. De politie had uren nodig om de situatie onder controle te krijgen. Intussen zijn al zeker 1.200 revolutionairen opgepakt. Nieuw verkozen president Lula was niet in Brasilia, maar is intussen teruggekeerd naar de hoofdstad om de schade op te meten.

Een week geleden legde Luiz Inacio "Lula" da Silva de eed af als de nieuwe president van Brazilië. Als kandidaat van de linkse Arbeiderspartij had hij de extreemrechtse Jair Bolsonaro vorig jaar nipt verslagen. 

Aanhangers van Bolsonaro weigeren echter de kieszege van Lula te aanvaarden en houden vol dat er kiesfraude is gepleegd, hoewel daar geen bewijs voor bestaat. Bolsonaro zelf heeft zijn nederlaag nooit erkend en verblijft momenteel in de Verenigde Staten.

BEKIJK - Aanhangers van de Braziliaanse oud-president Bolsonaro doen de bestorming van het Capitool in Washington over in Brasilia:

Videospeler inladen...

Al wekenlang bivakkeerden de aanhangers van Bolsonaro voor het hoofdkwartier van het leger in Brasilia. Ze hoopten het leger te kunnen aanzetten om een staatsgreep te plegen en zo te verhinderen dat "hun president" de macht zou moeten afgeven. Het leger is daarop niet ingegaan en een week geleden heeft Lula de eed afgelegd.

Zondag zijn naar schatting duizenden aanhangers van Bolsonaro door de blokkades van de politie gebroken. Daarop zijn ze verder opgerukt naar het dak van het parlementsgebouw. Een aantal betogers was er ook in geslaagd het parlementsgebouw binnen te dringen en hingen onder meer rond in het parlementair halfrond zelf.

Er stonden ook betogers op het grasveld rond het parlementsgebouw en het presidentieel paleis vlakbij. Het gaat om het Palácio de Planalto, het werkpaleis van het staatshoofd. 

Lula was niet aanwezig

President Lula zelf was daar niet aanwezig, want op het moment van de bestorming was president Lula in Araraquara, een stad in de zuidoostelijke deelstaat Sao Paulo die eind vorig jaar zwaar getroffen werd door overstromingen.

Ook in het gebouw van het Hooggerechtshof waren betogers binnengedrongen. 

BEKIJK - Betogers dringen het Braziliaanse parlementsgebouw en andere overheidsgebouwen binnen:

Videospeler inladen...

Het parlementsgebouw, het presidentieel werkpaleis en het Hooggerechtshof liggen allemaal aan het zogenoemde Plein van de Drie Machten in Brasilia, een modernistische stad ontworpen door de wereldberoemde architect Oscar Niemeyer.

Op beelden is te zien dat er heel wat schade is aangericht in de bestormde gebouwen. President Lula is zondag nog teruggekeerd naar Brasilia om de schade op te meten (zie foto hieronder).

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Minister van Justitie en Publieke Veiligheid Flávio Dino stuurde gisteren versterking van de ordediensten naar de omgeving die de betogers bezet hielden. Het ging onder meer om leden van de militaire politie. 

Die extra ordediensten hebben in de loop van de avond de betogers verdreven. Daarbij werden ook de politie te paard, pantservoertuigen en traangas ingezet. Hier en daar waren er gewelddadige confrontaties tussen de ordediensten en betogers. Op beelden is onder meer te zien hoe een politieagent van zijn paard wordt geslagen.

BEKIJK - Een agent wordt van zijn paard getrokken:

Videospeler inladen...

"Deze absurde poging om zijn wil op te leggen via geweld, zal niet slagen", twittert Dino.

In de loop van de avond zijn de ordediensten erin geslaagd om alle betogers uit de overheidsgebouwen te verdrijven. Op beelden is te zien hoe relschoppers geboeid werden afgevoerd. Andere betogers dropen langzaam af. 

Intussen zijn al zeker 1.200 demonstranten opgepakt en loopt er een onderzoek om alle betrokkenen te identificeren.

De bestorming in Brasilia doet denken aan de bestorming van het Capitool in Washington, op 6 januari 2021. Ook hier waren de bestormers aanhangers van een ex-president - Donald Trump - die zijn kiesnederlaag niet wil aanvaarden.

In tegenstelling tot in Washington is er op het ogenblik van de bestorming geen zitting aan de gang in het parlementsgebouw in Brasilia.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen