Foto van het gezin van ongeveer 4 maanden voor Renee stierf. Op vakantie in de Panne. © RR

Meer dan 400 deelnemers aan loopevent ter ere van overleden Renée (6): “Dit is hartverwarmend”

Houthalen-Helchteren -

Als eerbetoon aan hun vijf jaar geleden overleden dochtertje organiseerden Gina Pellegrino en Levi Daniëls zaterdagavond de New Years Night Trail, een loopevenement in Kelchterhoef. “Dit is niet alleen voor Renée, maar voor alle overleden kinderen.”

Zahra Boufker

Er kwam zaterdagavond veel volk naar Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren. “Met meer dan vierhonderd wandelaars en lopers kunnen we spreken van een groot succes. Ondanks het slechte weer zijn de mensen ons massaal komen steunen. Hartverwarmend is dat”, zegt papa Levi.

LEES OOK. Levi en Gina stippelen wandelroute uit voor overleden kinderen: “Voor ons dochtertje Renée”

Oudste dochtertje Renée is in 2018 na een slepende ziekte overleden. “Wij gingen op zoek naar manieren waarop we nog iets konden betekenen voor andere zieke kindjes en hun families. We hebben dan een run bedacht van 15 kilometer die langs plaatsen in de omgeving van onze woning loopt die voor ons als gezin een speciale betekenis hebben.”

Deze route verkent Kelchterhoef met onder meer het herdenkingsmonument voor overleden kinderen, de boskapel van De Hutte en het geboortebos. “Het zijn allemaal plaatsen waar we samen met Renée, haar zus Jacobien en haar broertje Léon graag vertoefden en mooie herinneringen aan hebben. Renée liet een grote leegte achter in ons gezin. Maar zaterdagavond voelden we veel steun en warmte van iedereen die erbij was.”

Mama Gina zaterdagavond aan het hartje gemaakt van ingezamelde glazen bokalen en kaarsjes. © RR

De ouders van Renée hebben drukke weken achter de rug. Zo heeft mama Gina voor het evenement tweehonderd koesterkoekjes gebakken. En in heel de gemeente werden meer dan vijfhonderd glazen bokalen ingezameld om het parcours te verlichten met kaarsjes. Na een rustpauze bekijken de ouders of het wandel- en loopevent jaarlijks kan georganiseerd worden.

“We hebben veel positieve reacties gekregen. Het event brengt mensen bij elkaar, en ook wij hebben nieuwe vrienden gemaakt.”

Gina had ook ‘koesterkoekjes’ gemaakt. © RR

Het geld dat werd ingezameld gaat naar het Kites-zorgteam, dat de ouders begeleidde tijdens de moeilijkste periode. “We weten nog niet hoeveel de actie heeft opgebracht. We hopen op veel, want een organisatie zoals Kites is van levensbelang.”

Burgemeester Alain Yzermans ging zaterdagavond ook ter plaatse. Het gemeentebestuur heeft het event mee ondersteund. “Het was een prachtig moment voor de ouders en de aanwezigen. Als gemeentebestuur voelen we mee in de gedachte van die herdenking. We zijn met Bloso en het Agentschap Natuur en Bos aan het bekijken of we deze herdenkingstocht officieel kunnen maken. Die gesprekken lopen nog. We verwachten in het voorjaar meer duidelijkheid.”