"Madam Bakster" zwanger van haar overleden man: "Ongelofelijk dankbaar dat wetenschap zover staat"

Laura "Madam Bakster" Verhulst is intussen 13 weken zwanger van haar overleden man Kobe. Ze heeft daarmee de krappe deadline die nu bestaat om zwanger te worden van een overleden partner gehaald. Mede dankzij haar verhaal wordt die periode wellicht verlengd. "Je kinderwens vervullen onder een gigantische tijdsdruk komt niemand ten goede", vertelt ze aan VRT NWS.

Laura Verhulst uit Knokke-Heist is in Gent en omgeving vooral bekend als "Madam Bakster", de naam van haar koffiehuis en bakkerij met gezonde taarten. In december 2021 verloor ze haar man Kobe na een strijd tegen maagkanker. Voor hij aan de chemo begon, had hij zijn sperma laten invriezen, maar wettelijk had Laura slechts tot twee jaar na zijn overlijden de tijd om effectief zwanger te raken. Haar verhaal maakte heel wat los.

In haar column in Flair heeft Laura deze week goed nieuws. Ze heeft de deadline gehaald en is intussen 13 weken zwanger. Als alles goed gaat, bevalt ze komende zomer van haar eerste kindje. "Blijdschap primeert bij mij", zegt ze in een gesprek met onze redactie. "Verdriet neemt ook wel een stukje in, maar dat neemt zeker niet de overhand van mijn blijdschap. In mijn hoofd word ik gewoon moeder."

Ze deelde ook deze foto met onze redactie:

Toch beseft ze natuurlijk dat het bijzonder blijft om een kind te krijgen van een partner die er niet meer is. "Ik ben ongelofelijk dankbaar dat de wetenschap al zover staat", zegt ze daarover. "Anders sterft niet alleen de persoon die je graag gezien hebt, maar ook alle toekomstplannen. En dat zou ondraaglijk zijn geweest."

Ze is ook blij met de steun van haar schoonfamilie. "Het zal wat wennen zijn in het begin, maar we hebben altijd een goede band gehad. Het is ook een manier om hen actief in mijn leven te houden. Ook mijn ouders zijn trots en blij dat ze grootouders kunnen worden."

Deadline wordt opgetrokken

Mede dankzij haar verhaal wordt de deadline om zwanger te worden met het ingevroren sperma van een overleden partner wellicht opgetrokken tot 10 jaar. "Ik ben daar heel dankbaar voor", vertelt ze.

"Je kinderwens vervullen onder een gigantische tijdsdruk komt niemand ten goede", gaat ze voort. "Je bent niet volledig toerekeningsvatbaar als je in diepe rouw bent. Iemand dwingen om dan op heel korte termijn een keuze te maken die de rest van je leven bepaalt, werkt contraproductief."

Die periode van twee jaar leek hoe dan ook wat willekeurig gekozen. Dat zei fertiliteitsgynaecoloog Frauke Vanden Meerschaut een tijdje terug. "Voor ons, de behandelaar, is het gemakkelijk dat er een grens is. Dat maakt het helder, maar vanuit een menselijk en psychologisch standpunt wringt dat", zei ze daarover. "Bij de casussen die wij al hebben gehad, was dat altijd hét pijnpunt."

Meest gelezen