Actiecomité Red het Hof van Delft

Sloop historisch kasteel Hof Van Delft in Ekeren gestart ondanks protest buurtbewoners: "Groot verlies voor Ekeren"

In Ekeren is gestart met de afbraak van het kasteel Hof Van Delft. Verschillende actiecomités en buurtbewoners hadden zich hevig verzet tegen de sloop van het historische gebouw maar dat kon de afbraak niet tegenhouden. Het kasteel werd in 1903 gebouwd in neo-Vlaamse-renaissancestijl. Het stond al jaren leeg en te verkommeren.

In Ekeren bij Antwerpen is vanochtend rond 7 uur dan toch gestart met de afbraak van kasteel Hof Van Delft, een gebouw uit 1903, ondanks protest van verschillende actiecomités en buurtbewoners. 

"We kregen rond 7 uur vanochtend het bericht dat de toren al tegen de vlakte ligt. Dit is een enorm verlies voor Ekeren. Het kasteel dateert uit 1903, werd ontworpen door Leonard Blomme, een gerenommeerd architect die 30 jaar lang provinciaal architect was van de provincie Antwerpen. Hij ontwierp het met de hulp van zijn broer Henri. Het is het enige kasteel dat Leonard Blomme ooit zelf ontworpen heeft. Dit afbreken is dan een ook een eeuwige schande", zegt Katrien Bodson van het actiecomité Red het Hof van Delft-team dat zich inzette voor het behoud van het kasteel. (Lees verder onder foto.)

"Het nabijgelegen woonzorgcentrum Christine, dat eigenaar is van het kasteel, wil op het domein een nieuw gebouw zetten. Een gebouw zonder architecturale waarde, dat vermoedelijk over 30 jaar ook weer zal afgebroken worden", schudt Bodson onbegrijpelijk het hoofd.

Het kasteel Hof Van Delft werd in 1903 gebouwd in opdracht van de adellijke familie Van Delft. De zoon van het gezin heeft er gewoond tot voor de Tweede Wereldoorlog. Tijdens die oorlog is het kasteel geplunderd, het hout werd gebruikt om op te stoken. Daarna zijn er onder meer nog een ziekenhuis, een vredegerecht en een asielcentrum in ondergebracht. Het stond al meer dan 12 jaar leeg en te verkommeren.

Het regenwater lekte via het dak tot helemaal beneden, de plafonds zakten in, het hout was helemaal rot

Harald Van Drom, directeur wzc Christine

De huidige eigenaar van het kasteel, woonzorgcentrum Christine, is nog maar sinds eind september 2022 eigenaar van het gebouw. Het woonzorgcentrum kocht het kasteel over van de ziekenhuisgroep AZ Klina. "De vorige eigenaar Klina heeft wel inspanningen gedaan om het kasteel een nieuwe bestemming te geven", zegt directeur Harald Van Drom van het woonzorgcentrum. "Er is ooit een offerte gemaakt om het dak te restaureren. Die bedroeg 10 jaar geleden al meer dan 800.000 euro. De conclusie was toen dat een verbouwing niet economisch te verantwoorden was." (Lees verder onder foto.)

"Ik ben recentelijk nog in het kasteel geweest. De vernielingen die mij het meest opvielen waren diegene die veroorzaakt zijn door het regenwater. Er waren veel ramen stuk, regen en wind hadden vrij spel. Het regenwater lekte via het dak tot helemaal beneden, de plafonds zakten daardoor in, het hout was helemaal rot", zegt Van Drom.

De sloop zou zo'n 2 maanden in beslag nemen. Tegen dan ligt het volledige kasteel tegen de vlakte. Het woonzorgcentrum zal er een nieuw gebouw zetten met 100 kamers. Het huidige woonzorgcentrum ernaast zal worden afgebroken, in de plaats daarvan komt een park. Het huidige wzc dreigde immers zijn vergunning te verliezen, omdat de kamers niet meer voldoen aan de huidige vereisten, zo zijn ze bijvoorbeeld te klein.

Meest gelezen