“Je eetpatroon van dag op dag veranderen en plots elke dag beginnen sporten werkt niet”: Sandra Bekkari deelt 6 tips om voornemens vol te houden
Dag 1Gezonder eten en meer bewegen: die goede voornemens heb je misschien al. Maar hoe pak je ze dit jaar aan met succes? HLN-chef Sandra Bekkari deelt 14 dagen lang tips in een ‘Start Gezond’-challenge waarin ze uitlegt hoe je stap voor stap bouwt aan een gezondere levensstijl die je wél moeiteloos kan volhouden. “Ga op zoek naar jouw persoonlijke motivatie: waarom wil je deze voornemens waarmaken?
Slim plan 1: doe het rustig aan
“Gezonder gaan leven doe je niet door van de ene op de andere dag drastisch je hele eetpatroon om te gooien en zeven keer per week te beginnen sporten. Dat hou je misschien heel even vol, maar na een tijdje geraakt je wilskracht uitgeput en herval je zo weer in je oude gewoonten. Logisch, want die oude gewoonten heb je al heel lang, vaak zelfs al vanaf je kindertijd. Je verandert ze dus niet zomaar in een week tijd. Bekijk het liever stap voor stap, door geleidelijk aan nieuwe dingen te proberen en die telkens weer te herhalen. Zo bouw je dag na dag aan een duurzaam eet- en beweegpatroon dat niet aanvoelt alsof je het moet ‘volhouden’, want je wordt het gewoon.”
Slim plan 2: vraag je af waarom je het doet
“Om de knop om te draaien en vol enthousiasme in je nieuwe, gezondere levensstijl te stappen, is je mindset belangrijk. Ga jij gezonder eten of meer bewegen ‘omdat het moet’, maar kijk je er stiekem tegenop? Dan hou je je goede voornemens vast niet zo lang vol. Bovendien moét je ook helemaal niets, maar je wil het wel, anders zou je er niet over nadenken. Vraag je dus even af waarom je aan deze challenge deelneemt. Waarom wil jij je levensstijl aanpassen? Ben je dat vermoeide gevoel beu? Of zou het fijn zijn als je binnenkort weer in die ene broek paste? Wil je beter voor je lichaam zorgen? Ga op zoek naar jouw persoonlijke motivatie en schrijf ze neer. Zo kan je jezelf er op moeilijke momenten weer aan herinneren.”
Slim plan 3: bedenk op voorhand wat je gaat eten en maak een boodschappenlijstje
“Gezonder eten begint altijd bij een goede planning. Van je ontbijt en tussendoortjes tot lunch en avondmaal. Als je vooraf al heel goed gepland hebt wat je op élk moment van de dag zal eten, hoef je niet snel-snel een broodje te halen of aan de frituur te stoppen.”
“Stel nu al je menu en boodschappenlijstje voor de komende twee tot drie dagen samen. Hier vind je heel veel van mijn recepten. Ben je enthousiast, dan kan je natuurlijk meteen ook de rest van de week plannen. Je menu op voorhand plannen, is een goede gewoonte die je kan aanleren. Het lijkt op het eerste gezicht veel werk, maar je merkt al snel hoeveel tijd het je eigenlijk uitspaart tijdens de week. Dan ben je verkocht.”
Elke dag op je menu
• Een evenwichtig ontbijt
• 2 hoofdmaaltijden met veel groenten in de hoofdrol
• 1 tot 2 gezonde tussendoortjes per dag. Als er veel tijd zit tussen je ontbijt en lunch kan je nood hebben aan een ochtendtussendoortje, anders hoeft dat niet.
Slim plan 4: doordacht winkelen
“Uit een lege koelkast kan je niet koken. Zorg er dus voor dat je altijd de boodschappen voor een drietal dagen in huis hebt. Gewapend met je boodschappenlijstje kies je in de winkel zo veel mogelijk voor pure en verse voedingsmiddelen. Die vind je meestal in de buitenste rijen van de supermarkt. Koop ook nog wat gezonde extraatjes om jezelf een plezier mee te doen, zoals een lekkere notenmengeling, veel vers fruit en je favoriete thee of kruideninfusie. Ongezonde verleidingen laat je links liggen. Het is zoveel makkelijker om op zaterdagavond aan die zak chips te weerstaan als je hem simpelweg niet in huis hebt.”
Maaltijden overslaan is geen slim plan, want na een geskipte lunch heb je zo ontzettend veel honger, dat je nog voor het avondeten al de koelkast hebt geplunderd.
Slim plan 5: spreid je maaltijden mooi over 12 uur
“Maaltijden overslaan is geen slim plan. Want na een geskipte lunch heb je zo ontzettend veel honger, dat je nog voor het avondeten al de koelkast hebt geplunderd. En in zo’n eetbui kies je meestal niet voor een komkommerstaafje. Spreid je ontbijt, lunch, diner en één à twee gezonde tussendoortjes daarom goed over de dag. Zo lever je je lichaam een mooie, constante energiestroom aan. Resultaat: een betere concentratie, een goed humeur en geen last van die vervelende energiedipjes in de namiddag!”
“Neem je maaltijden liefst telkens op hetzelfde moment, en spreid ze over twaalf uur. Eet bijvoorbeeld na het avondeten niets meer: zo gun je je spijsvertering wat verdiende rust en kom je niet in de verleiding om voor de tv te snacken.”
Slim plan 6: denk al na over je jokers
“Dit is geen dieet. Er is dan ook geen enkel voedingsmiddel ‘verboden’. Kan jij je frietjes op vrijdag niet missen? Hoort bij zondagochtend een koffiekoek? Of drink je graag eens een glas wijn? Dat is helemaal oké. Onthoud de 80/20-regel: eet jij voor 80 procent van de tijd gezond, dan maken die overige 20 procent echt niets uit. Zet dus gerust af en toe je joker in en geniet dan ook zonder schuldgevoel van je extraatje. Wel slim: plan je jokers in. Zo kan je ernaar uitkijken, en zet je er ook niet ‘per ongeluk’ te veel in.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin
-
PREMIUM
Voor 2,99 euro de beste kip curry uit de supermarkt: topslager Luc De Laet proeft er 10 en vindt één winnaar
Naast preparé en vleessalade kan kip curry niet ontbreken tussen de pistolets op de paasbrunch. Maar hoe goed is de kwaliteit van dat broodbeleg uit de supermarkt? Proef je goed gekruide kip in de versie van Lidl, of koop je beter een duurder potje in de plaatselijke Carrefour? Meesterslager Luc De Laet proeft tien merken, buist er drie en kiest één winnaar. “Het aroma van kurkuma hoort niet thuis in een kip curry.” -
Jobat
Hoeveel euro gaat er van je loon, indien je rijdt met een bedrijfswagen? “Er bestaat geen echt plafond op het VAA”
Een auto van het werk blijft aan populariteit winnen, zo blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener Acerta. Maar wat is de impact van zo’n bedrijfswagen op je loon? En zijn er gevolgen voor je dertiende maand en pensioen? Jobat.be vroeg het aan Karolien Van Herpe, legal experte verloning bij Acerta Consult. -
-
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
-
PREMIUM
Beenhouwers maken zich klaar voor eerste barbecueweekend: “Grillende Vlaming zweert steeds minder bij brochettes en worsten”
Het wordt 24 graden morgen en dat betekent dat het barbecuestel na een lange, natte en donkere winter uit het tuinkot mag. Slagers en supermarkten draaien al enkele dagen overuren zodat er aan chipolata’s en brochettes geen tekort zal zijn. Al zien ze ook dat er behoorlijk wat evolutie zit in de stukken vlees die we op onze grill leggen. -
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
De ene poetst zijn tanden voor het ontbijt, de andere erna, maar wat is nu eigenlijk de juiste volgorde? En wat als je niét ontbijt? Tandarts Jean-Paul Souffriau van het Verbond der Vlaamse Tandartsen geeft voor eens en altijd het juiste antwoord op de vraag. -
“Ik ben geen topchef, maar kook ook gewoon voor mijn gezin zoals mijn lezers”: Sandra Bekkari tipt hoe je élke dag snel en lekker eten op tafel zet
-
Independer
Mag je als huurder of eigenaar barbecueën op het terras van een appartementsgebouw?
-
PREMIUM
Wat is de impact van ‘day drinking’ op je lichaam? Toxicoloog duidt: “Zo kan je het ongewenste effect van alcohol verminderen"
Zaterdag klimt het kwik naar een warme 24 graden, volgens het KMI. Terrasjes zullen ongetwijfeld volstromen en veel mensen houden het dan niet bij water, frisdrank of een mocktail. Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) legt uit wat day drinking met je lichaam doet en geeft tips om het ongewenste effect van alcohol te verminderen: “Alle middeltjes op het internet zijn kwakzalverij.” -
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
HLN Shop
Eén op vijf Belgen wil gezonder eten in 2023: deze drie keukenapparaten helpen je simpel én smakelijk op weg