UHasselt viert 50-jarig bestaan: koningin Mathilde krijgt eredoctoraat

De UHasselt geeft vandaag het startschot van haar gouden jubileumjaar.  Om dat te vieren krijgen enkele mensen een eredoctoraat, onder wie koningin Mathilde. Er is ook al een kunstwerk onthuld aan de Oude Gevangenis in Hasselt en er komt een toneelstuk over de universiteit.

Koningin Mathilde krijgt op 30 mei een eredoctoraat van de UHasselt. "Tijdens de coronapandemie stond ze in nauw contact met onze universiteit", vertelt rector Bernard Vanheusden. "En parallel daarmee zet ze zich altijd in voor kans- en kinderarmoede en wil ze dat jongeren alle kansen krijgen om te kunnen groeien. En dat vinden we als universiteit erg belangrijk."

Ook Erika Vlieghe krijgt een eredoctoraat voor haar rol tijdens de epidemie met corona in ons land, maar ook voor haar onderzoek naar antibioticaresistentie in Cambodja. Derde persoon die een eredoctoraat krijgt is de Spaanse milieu-epidemioloog Jordi Sunyer.

In Hasselt werd een nieuw kunstwerk ingehuldigd aan de universiteit
© Radio 2

In 1973 werd in Diepenbeek "Het Limburgs Universiteit Centrum" (LUC) officieel geopend, de voorloper van Universiteit Hasselt of kortweg UHasselt. Het LUC werd in 1971 al opgericht maar twee jaar erna gingen de deuren pas echt open. In het eerste academiejaar ooit bood het LUC zes opleidingen aan: wiskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie, tandheelkunde en geneeskunde.  

Op vlak van onderwijs werd alles nog volop opgebouwd. Ook het studentenleven moest zich in Hasselt echt nog ontwikkelen

Jos Vandekerkhof, student in 1973 en nu medisch directeur van het Jessa Ziekenhuis

Jos Vandekerkhof, nu medisch directeur van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, was een van de studenten van die eerste lichting. "We zijn eigenlijk pioniers. Dat eerste academiejaar is begonnen in een werf. Letterlijk, want er waren nog heel wat bouwwerken bezig, maar ook figuurlijk. Op vlak van onderwijs werd alles nog volop opgebouwd. Ook het studentenleven moest zich in Hasselt echt nog ontwikkelen. Het verschil met de situatie van vandaag is immens."

"Het innovatieve aspect trok me echt aan", vertelt Vandekerkhof. "Er werd daar op een andere manier lesgegeven, bijvoorbeeld met werkcolleges en kleinere groepen in plaats van overvolle aula's." Ook de kinderen van Vandekerkhof gingen naar de UHasselt. Zijn dochter studeerde er ook geneeskunde en zijn zoon is er nu nog professor. 

Meest gelezen